utorak, 27. rujna 2016.

SLANA TORTA (od rozen kora)


Sastojci:

  • 1 paket korica za rozen tortu (slanih)


Za premaz od sira:



  • 600 gr feta sira
  • 8 dl kisele pavlake (ili milerama) sa 20 % mm
  • 100 gr majoneza
  • malo soli, bibera i belog luka u prahu


Za filovanje:

  • 350 gr šunke ili ćurećih/pilećih prsa, tanko isečenih
  • 4 skuvana jaja
  • 10 kiselih krastavčića
  • 100 gr maslina


Za ukrašavanje torte:

  • 150 gr dimljenog kačkavalja
  • 18 kom. čeri paradajzića
  • 1 veza peršunovog lista


Priprema
1.Kore za rozen tortu su veoma nežne i prhke, zato vam preporučujem da pre početka slaganja torte, sve sastojke pripremite i stavite ih na radnu površinu, kako bi vam svi bili na dohvat ruke, a torta složena za 20 minuta. Nemojte ih otvarati iz vakuum paketa pre vremena, da se nepotrebno ne isušuju.

U jednu činiju izrendajte jaja, u drugu kisele krastavčiće, i ocedite ih od viška tečnosti, u treću iseckajte masline. Napravite premaz od sira, tako što ćete viljuškom ili gnječilicom za krompir pire izgnječiti feta sir, pa dodati kiselu pavlaku, majonez i malo začina, soli, bibera i belog luka u prahu.
2.Kad je sve spremno, uzeti tacnu na koju ćemo slagati tortu, i premazati je sa 3 kašike premaza od sira, na to staviti prvu koru, i ona će se lepo zalepiti, i neće klizati. Opet uzeti 3 kašike premaza od sira, naneti ga na koru, pa posuti polovinu kuvanih jaja. Svaku novu koru koju uzimamo, premažemo sirom, dok je još na stolu, pa je stavimo namazanom stranom na dole, na fil (u ovom slučaju na rendana jaja). Koru opet, sad odozgo, namažemo sirom, pa rasporedimo polovinu krastavčića. Opet namažemo novu koru, stavimo je namazanom stranom na krastavčiće, pa je opet sa 3 kašike fila premažemo i odozgo. Složiti režnjeve šunke, pa opet namazana kora i tako redom. Ostatak kora, fila i premaza od sira rasporediti kao što je navedeno.
3.U poslednji fil kora dodaju se iseckane masline. Staviti na njih poslednju koru, ali, ne treba je premazivati. Streč folijom umotati tortu, zajedno sa tacnom, opteretiti je kuhinjskom daščicom, ili knjigom (eto knjizi nove namene!), i ostaviti da se dobro ohladi u frižider, na 24 sata. Ostatak sira sačuvati za sutra, za premazivanje torte pre serviranja.
4.Sutradan tortu odmotati, lepo je premazati sirom, ili običnom kiselom pavlakom, pa odozgo narendati kačkavalj, gaudu ili sir koji volite... Ja sam imala dimljeni kačkavalj, i mirisao je prelepoooo...  Tortu iseći na kocke, i ukrasiti je po želji, mogućnosti su bezbrojne, a ja sam koristila čeri i peršunov list... jednostavno, a efektno!

0 komentari:

Objavi komentar