Ovaj buco je cesto na nasoj trpezi ,obozavamo ga jer je mekan i ukusan ,u glavnom tjesto za hljeb je to pa to ali sa nekim dodatcima i postupcima cinimo ga drugacijem ,evo kako ja radim naseg ,,bucu,, Tako ga mi zovemo u porodici !
Sastojci
- 500g brasna
- 400ml tople vode
- 1 kesica kvasca
- 1mala kasicica soli
- 1 supena kasika meda
- 1 mala kasicica sirceta
Priprema
1.Odvojiti malo tople vode i staviti kvasac da nadodje. Brasno i ostale sastojike pripremiti u posudu i dodati nadosli kvasac . Zamjesiti tjesto rukum ,onako bice vam ljepljivo za ruku .
2.Ostavite da odmara 30 min .
3.Pripremite kalup podmazan i pobrasnjen !
Namastiti ruke uljem pa cupati od tjesta male loptice .
4.Redati u kalupu jednu do druge ! (6-7loptica)
5.Tako poredan ostaviti da odmara dok se pecnica zagreje. Pred pecenja bocnite ga nozem ili vilicom odozgo.
6. Peci ga u zagrejanoj rerni na 220° pri kraju smanjti temperaturu na 180°pecenje traje nekih 30min
( zavisno od rerne)
7.Gotov hljeb izvaditi iz kalupa premazati ga sa uljem papirnatom salvetom vrlo malo i staviti na resetku da malo odmori.
0 komentari:
Objavi komentar