utorak, 27. rujna 2016.

Mekani hljeb


Ovaj buco je cesto na nasoj trpezi ,obozavamo ga jer je mekan i ukusan ,u glavnom tjesto za hljeb je to pa to ali sa nekim dodatcima i postupcima cinimo ga drugacijem ,evo kako ja radim naseg ,,bucu,, Tako ga mi zovemo u porodici !

Sastojci

  • 500g brasna
  • 400ml tople vode
  • 1 kesica kvasca




  • 1mala kasicica soli
  • 1 supena kasika meda
  • 1 mala kasicica sirceta


Priprema
1.Odvojiti malo tople vode i staviti kvasac da nadodje. Brasno i ostale sastojike pripremiti u posudu i dodati nadosli kvasac . Zamjesiti tjesto rukum ,onako bice vam ljepljivo za ruku .

2.Ostavite da odmara 30 min .

3.Pripremite kalup podmazan i pobrasnjen !

Namastiti ruke uljem pa cupati od tjesta male loptice .

4.Redati u kalupu jednu do druge ! (6-7loptica)

5.Tako poredan ostaviti da odmara dok se pecnica zagreje. Pred pecenja bocnite ga nozem ili vilicom odozgo.

6. Peci ga u zagrejanoj rerni na 220° pri kraju smanjti temperaturu na 180°pecenje traje nekih 30min
( zavisno od rerne)

7.Gotov hljeb izvaditi iz kalupa premazati ga sa uljem  papirnatom salvetom vrlo malo  i staviti na resetku da malo odmori.

0 komentari:

Objavi komentar