ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Slani rolat

rolat sa špinatom

Sastojci:

  • 200gr ajvara,špinata, mrkve, mak ( zavisi od čega želite rolat)
  • 6 jaja
  • 3 kašike vode
  • 3 kašike mlijeka
  • 6 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašika supena ulja






Fil:
  • 500 gr sir gauda
  • 1 čaša pavlake
  • 300 gr šunke
  • 300gr suhog mesa
  • 100 gr kiselih krastavčića
  • 300gr slatkog sira
Priprema:
Umutiti 6 bjelanaca sa kašikicom soli u čvrst snijeg,a u drugoj činiji umutit žumanke, i zatim dodati bjelanca u žumanke, lagano mješati.
Zatim potrebno je dodati  6 kašika brašna i prašak za pecivo i lagano izmiješati da nema grudvica. i dodati 3 kašike mlijeka i 3 kašike vode . i 1 kašika ulja
Zatim kada se lagano izmiješali sve i sjedinili dodajte ajvar, ili mrkvu ,mak špinat u zavisnosti  kako želite da vam izgleda rolat.
Ja sam dodala špinat u blender sam ubacila i malo ga u blenderu jos vise usitnila. te  3 kašike mlijeka sam dodala u blender da izblendam špinat i zatim i njeg dodala u smjesu i izmiješala
Obložite pleh za pečenje papirom za pečenje  i smjesu isuti u  pleh.




Peći na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju, najbolja provjera da li je pečeno je provjeriti čačkalicom.
Kada je kora gotova, izvaditi je iz pleha u vlažnu krpu i uviti u rolnu sa krpom da se ohladi upotpunosti.Nakon što je ohlađen neće pucati i biti će mekan i sočan rolat.
Fil :
300 gr slatkog sira premazati preko  rolata, zatim redati redoslijedom  :
sir trapist, šunka, suhovina, krastavčići kiseli isjeckani,  300 gr( suhog sira po želji) ili feta sir
za punjenje rolata je vaša želja i ono što imate.
Kada ste završili filovanje rolata,urolajte rolat i premažite ga pavlakom  i kao dekoraciju možete koristit peršun a i nije potrebno.

Posluživanje:
Hladno predjelo

Slikovni rezultat za pleh i rolat
slani rolat

0 komentari:

Objavi komentar