Sastojci:
BISKVIT:
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 110 g brašna
- 100 g naribane mrkve
- 1/2 praška za pecivo
- 30 ml ulja
- 50 ml mlijeka
KREMA:
- 600 g očišćene napolitana bundeve(bitno da je muškatna,može i hokaido)
- 600 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 2 pudinga vanilije
- 1 žlica gustina
- 200 g sirnog namaza
- 100 ml slatkog vrhnja
- malo cimeta
- * 2 žlice pekmeza(sirup) od jabuke
- +cca 100ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
Prvo krenite sa pripremom kreme.Bundevu očišćenu i nasjeckanu na male kockice stavite u zdjelu sa 300ml mlijeka i na laganoj vatri kuhate dok se bundeva ne skuha.U ostatku mlijeka razmutite puding,gustin i šećer.Kad se bundeva skuhala ,štapnim mikserom ju pretvorimo u glatku kašu ,dodamo cimet i vratimo natrag na vatru te ubacimo pripremljenu smjesu pudinga i kuhamo ko običan puding dok se ne zgusne.Stavimo kremu da se hladi ,pokrijemo ju sa prozirnom folijom da se ne stvori korica.
Priprema biskvita :
Mrkvu naribajte na sitno.Pomiješajte brašno i pecilni prašak.Jaja umutite sa šećerom da bude fino pjenasto.Zatim lagano umiješajte brašno i p.p.Dodajte mrkvu i na kraju ulje i mlijeko. Sve dobro povežite .Smjesu izlijte u kalup za torte fi 26 koji ste obložili papirom za pečenje.Biskvit pečete na 170 stupnjeva cca 30 min ( ovisi o vašoj pečnici)dok se ne zarumeni,napravite test čačkalicom da provjerite dal je pečen. Slatko vrhnje ulupamo u čvrsti šlag.Kad se krema ohladila u nju stavljamo sirni namaz dobro promiješamo i na kraju dodamo šlag.Dobit ćemo finu kremicu.Kremu podijelimo na pola i u jednu polovicu stavimo 2 žlice pekmeza od jabuke.Dobro povežemo da se sjedini.
Na ohlađeni i malo poškropljeni ( mlijekom)biskvit slažemo prvo svijetlu kremu a na nju ide tamniji dio kreme u koji smo stavili pekmez od jabuke.Ukrasimo po vrhu sa šlagom .
Posluživanje:
Mozete ga napraviti na ovaj način po receptu od notsoevil :sirup od jabuka daje ovoj tortici neodoljiv okus, a priprema nije teška. Treba vam 2-2, 5 l prirodnog jabučnog soka – svježe iscijeđenog iz naribanih jabuka ili kupite gotov sok iz bio-uzgoja (bitno je da je 100% jabučni, bez dodanog šećera, aditiva …). Sok ostavite nekoliko sati na slaboj vatri da se reducira – meni nije kuhao, ali je uvijek bio blizu vrenja. Povremeno ga promiješate (pred kraj malo češće).
Ovaj put sam koristila kupljeni Encianov jabučni sok. Iz 2 l sam dobila 2-2, 5 dl sirupa koji bude rjeđi, ali stajanjem u hladnjaku se zgusne. Ovaj je u početku izgledao ovako, a kasnije je bio poput srednje gustog meda (još uvijek tekuć, ali gust, ‘sporocureći’ :D).
0 komentari:
Objavi komentar