Kuvala sam domaću supu i ostalo nam je mesa iz supe i razmišljam kako da ga upotrebim, jer nije ga bilo dovoljno da bih mogla da ga iskoristim za nešto drugo....
Sastojci
Sastojci za testo:
- 85 ml tople vode
- 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 335 ml toplog mleka
- 180 g putera,sobne temperature
- 1 jaje
- 1 1/2 kašičica soli
- 650 do 675 g brašna
- hlebne mrvice
- 1/2 kašičice italijanskog začina
Sastojci za punjenje:
- 300 g kuvane ili pečene piletine
- 250 g krem sir
- 30 g izrendanog parmezana
- 2 čena sitno iseckanog belog luka ili 2 kašike sitno iseckanog vlašca
- 1 kašika sitno iseckanog peršuna
- so i biber
Priprema
1.U toplu vodu dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
2.U vanglicu staviti 300 g brašna, dodati toplo mleko, polovinu omekšalog putera, ( 90 g ) koji ste rastopili i ohladili, drugu polovinu ostaviti tako kako jeste, dodajte nadošli kvasac i mikserom sa spiralnim nastavcima sve to umutiti u jednu lepljivu i retku smesu. Stalno muteći, dodavati po malo preostalo brašno sve dotle dok ne dobijete meko i glatko testo, koje, kad ga uštipate prstima po malo se lepi.
3.Podmazati vanglicu sa malo ulja, premazati i testo,pokriti ga sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, sat do sat i po vremena, u zavisnosti koliko je prostorija topla.
4.Dok testo raste, napraviti fil. Piletinu iseći ili iskidati na sitne delove i staviti u jednu zdelu, dodati omekšali krem sir, sitno iseckan vlašac ( ja ga nisam imala te sam dodala sitno iseckan peršun i sitno iseckan beli luk ) i dodati sitno izrendan parmezan, morsku so, sveže samleven biber i sve zajedno izmešati.
5.Naraslo testo pritisnuti pesnicom da izađe sav vazduh,podeliti testo na pola ili, ako vam je lakše praviti kiflice od manje testa, podeliti na 3 dela, premesiti i na vrlo blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo u krug oko pola cm debljine. Ja sam podelila testo na pola i od svake polovine kad sam rastanjila testo, isekla sam na četvrtine i svaku četvrtinu isekla na 3 dela. Pre nego što rasečete testo, premazati ga sa 2 kašike omekšalog putera ( svaka jufkica po 30 g omešalog putera što je još 60 g )i tek onda raseći na 12 delova.
6.Na svaki deo sa šire strane staviti po punu kašiku fila, koji ste ranije pripremili. Zaviti kiflice, uvaljati ih u hlebne mrvice, koje ste izmešali sa italijanskim začinom i ako je potrebno, malo ih pritisnuti da se mrvice zalepe za testo i staviti ih na pleh,koji ste premazali puterom ili prekrili papirom za pečenje. Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Tako pripremljene kiflice pokriti sa providnom folijom i ostaviti da još jednom narastu, oko pola sata ili malo duže.
7.Zagrejati rernu na 175*C i peći rolnice dok vam ne porumene oko 35 do 40 minuta ili kraće. Pečene kifle izvaditi iz rerne, premazati sa ostatkom putera, ( ostalo je oko 30 g ) koji ste otopili, pokriti i ostaviti da se ohlade.( ako ih služite sa bešamelom od sira nemorate ih premazati otopljenim puterom )
8.Poslužiti tople.
Po želji možete napraviti bešamel sos sa sirom, sa kojim ćete preliti kiflice.
U tiganj staviti 1 kašiku na slanog putera i zagrejati, dodati brašni i stalno mešajući pržiti oko 1 minut, sipati 125 ml mleka i stalno mešajući, kuvajte dok se malo ne zgusne, pobiberiti i posoliti po ukusu i na kraju dodati 50 g izrendanog cheddar sira, sve izmešati.
Kašikom sipati sos u tankom mlazu preko kiflica i odmah ih poslužiti.
Mi smo ih jeli bez bešamel sosa.
9.Prijatno!!!!
0 komentari:
Objavi komentar