ponedjeljak, 18. travnja 2016.

ZLATNE KIFLE


Kako je samo kifla meka BEZ margarina i BEZ mleka!Licno moj recept nastao iz ljubavi prema mojoj djecici, kada sam im obecala Kroasane dok dodju iz skole a onda zafalilo nekih sastojaka ja odlucim da napravim ovo, Pa reko stavicu:
Sastojci  
Tjesto

  • 400ml jogurta
  • 300ml vode
  • 200ml ulja
  • 2 velike kasike secera
  • 1 velika kasika soli
  • 1 velika kasika kvasca
  • 2 jaja
  • 1kg i 100gr brasna (potrosila sam vise od kila)

Za Filovanje

  • Nutella
  • Sir



Priprema
U serpu za mjesanje tjesta staviti jogurt, vodu i ulje (treba da bude toplo vodu I ulje malo zagrrejati pa onda dodati jogurtu).U drugoj posudici razmutiti kvasac sa jednom kasikom secera, jednom kasikom brasna I malo vode ostaviti da nadodjete dodati u mjesavinu ulja jogurta I vode .Mikserom (zice za meko tjesto) pjenasto umuti jaja sa 1 kasikom secera te dodaj u smjesu. Nastavi miksati tjesto dodaj pola kolicine brasna I miksaj oko 5 minuta najvecom brzinom. Zatim zamjeni zice na mikseru stavi zice/nastavke za tjesto I nastavi dodavati brasno sve dok tjesto ne postane dvrdje tako da ga mozes iskrenuti na sto i oblikovati kuglu (da bi tjesto bilo jos vazdusastije bacite ga koji put od sto).

Oblikujte kuglu I stavite da se odmara (najbolje je u plasticnu posudu koju mozete poklopiti) dok ne udvostruci volumen. Dokisalo pazljivo istrestina sto I razoklagijati sto veci krug, seci testo najprije u  4 dela onda u, 8 delova I svaku osminu u tri dela tako da dobijete 24 komada.  Kifle punite nutellom ili sirom po vasem izboru. Zamotajte kifle (Ja uzmem jedan komad iz kruga I onda ga jos malo rukom rastegnem I umotam kiflu. Ostavite da dokisaju duplo! Pecite na 180C oko 15tak min dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Neka se malo ohlade u tepsiji pre sluzenja. Ohladjene mozete staviti u plasticnu kutiju ako ostane I sutradan su nenadmasne I slane.

0 komentari:

Objavi komentar