ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Vinogradarska pogača "Sv.Trifun"


Danas sam se poigrala testom pa u cast Sv.Trifuna -dan vinogradara i Valentinovo -dan zaljubljenih spremila sam ove dve pogace.Ja sam ih spremala paralelno od istog testa a ko voli jednu neka prepolovi kolicinu sastojaka i neka spremi bilo koju-nece zazaliti,ukus je fenomenalan,mekane ko dusica.Pogace su moja opsesija pa sa njima cestitam sutrasni dan svima koji su zaljubljeni  i svima koji vole vino-nemorate biti proizvodjac  grozdja da bi pili vino.U zdravlje!!!!
Sastojci  
za dve pogace :

  • 1.300gr brasno t 400
  • 50gr svezi kvasac
  • 2 jaja
  • 150ml ulje
  • 100ml jogurt malo ugrijan
  • 600ml mlako mleko
  • 3 kasicice secer
  • 3-4 kasicice sol
  • 150gr margarin za premazivanje ono sto ostane ide preko pogace
  • 1 jaje za premazivanje
  • susam po zelji



Priprema
Kako bih bolje opisala nacin oblikovanja necu se zadrzavati oko izrade testa.Od navedenih sastojaka umesite glatko testo.Pokrijete krpom i ostavite testo da kisne oko 30min.izrucite na pobrasnjenu povrsinu ,nezno premesite i podelite testo na 3 dela ,dva ista a jedan manji,od svakog oformimo loptu Uzmemo jednu od te dve vece lopte i pomocu oklagije pravimo pravougaonu koru od oko 36cm.poravnjamo nozem sa svih strana .Premazemo koru rastopljenim margarinom a zatim je podelimo na 6 traka.Od svake trake umotamo rolnu.Kalup 26cm{moze i 30cm} premazemo margarinom,na sredinu postavimo manju loptu a 6 rolnica redjamo okolo{vidi sliku} na jednaki razmak. Od trece lopte pravimo okruglu koru koju delimo na 6 trokutova{kao za kifle}

Svaki trokut pre savijanja u kiflu secemo pica nozem {pravimo 4 rezova na vrh trokuta}preklopimo levi i desni cosak trokuta  i motamo kiflu  koja ima rezove {vidite sliku} ma napravila bih tri pogace samo da ne objasnjavam. Ove reckave kifle postavljamo izmedju rolnica ali u smeru prema ivicama kalupa. Ispunile bi se praznine izmedju rolnica i kiflica ali ja sam odlucila da testo koje je ostalo kad sam ravnjala koru iskoristim pa sam napravila 6 malih loptica i postavila ih izmedju rolnice. Pokrijemo pogacu i ostavimo da raste oko 20 min.Premazemo umucenim jajetom.Ako stavljate dekoracije morate prvo njih poredjati na pogacu a zatim mazete pazeci da ukrasi ostanu beli. Pecemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200c oko 15min a zatim jos 20min na 170c.{zavisi od vase rerne} Posle 5min .izvadimo pogacu iz kalupa.



0 komentari:

Objavi komentar