Mmmmm.....i mekani i mnogo ukusni...
Sastojci
- 20 g kvasca
- 160 ml mljeka
- 2 male kasike soli (12 g)
- 450 g bjelog brasna
- 100 g kukuruznog brasna
- 50 ml ulja
- 50 g jogurta
- 200 ml vode
Za premazati:
- malo vode,susam za posuti preko
Priprema
Sve sastojke pripremiti,izmeriti,oba brasna zajedno sjediniti sa soli,jogurt sa uljem. Mljeko i vodu zajedno zagrijati,mora biti mlako,niposto prevruce. Usuti tekucinu u dublju posudu u kojoj cete umjesiti tjesto. Dodati izdrobljeni kvasac,izraditi da se fino istopi,sjedini sa tekucinom. Dodati sad brasno smjesu,ulje-jogurt smjesu te izraditi u fino glatko tjesto,malo je mekse,ali treba tako biti,bude bas ljepo rupicast nakon pecenje. Pokriti posudu i ostaviti do 45 minuta da nadolazi.
Pripremiti pleh oblozen papirom za pecenje. Na pobrasnjenoj povrsini izruciti tjesto,kratko izraditi,podjeliti na 6-8 jednakih djelova. Oblikovati Bagete,sa malim razmakom izmedju ih na pleh stavljati. Pustiti ih da miruju jos 20-tak minuta. Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 200°C. Bagete po zelji koso nozem preko zasjeci,premazati sa vodom,posuti sjemenkama i staviti ih da se pecu 15-18 minuta,da vam fino,blago porumene. Nakon pecenja pokriti ih folijom,da stanu,toliko da malo omeksaju.
0 komentari:
Objavi komentar