Sastojci:
- 400 gr malina
- 1/2 salice sitnog secera
- 1/4 salice vode
- 500 gr rolade s kiselim pekmezom
- 1/3 salice cherry brandy
- 400 gr creme fraiche
- 1/2 salice slatkog vrhnja
- 2 zlice secera u prahu
- i jos maline za ukras
- 1 salica 250 ml
glazura
- 1/2 salice slatkog vrhnja (za slag)
- 200 gr tamne jestive cokolade
- 1 salica 250 ml
Priprema:
Kalup za tortu (20) namastite te oblozite dno i stranice pekacim papirom... U tecicu stavite vodu i secer da prokuha, dodajte maline i pustite kuhati 4-5 minuta... Ostavite hladiti.
Neovisno jesti li roladu pravili doma ili ste kupili gotovu... nasjeckajte/nakidajte rukama na komadice velicine zalogaja recimo......Nebitno kako ste usitnili komadice rolade, vazno je da njima fino pokrijete dno kalupa. Preko roladica nakapati malo alkohola (2 zlice cca), preliti polovicom smjese ohladjenih malina... Izmiksajte creme fraiche sa slatkim vrhnjem i secerom u prahu, te obilno namazite preko malina... (ja uvijek stavim vise sira nego je u rcp)....
Nastavite tako redom; rolada, maline & sir dok ne potrosite sav materijal... Prekrijte kalup sa dva sloja plasticne/prozirne folije, stavite tanjir i dobro
pritisnite... (Stavite neki teski predmet povrh tanjira) i stavite u frizider barem 4-5 sati...
ZA GLAZURU/GANACHE:
Stavite zagrijati vrhnje, pazite da ne prokuha; maknite ga s vatre i u nj dodajte nakidanu cokoladu. Mijesajte dok se cokolada otopi... Premjestite kolac na tanjir za serviranje, prelijte cokoladnim glazurom/ganache i ukrasite malinama... Ovako izgleda presjek. Roladice ako ne zelite kupiti vec napraviti, pogledajte ovdje ili vam za roladice preporucam recept od Olili.
0 komentari:
Objavi komentar