Mozete ju spremiti s gotovim lisnatim tijestom, jer je pita onda jako brzo gotova i jednostavna, mada ja vise volim raditi sa laznim lisnatim tijestom od sira.
Sastojci
- 1 lisnato tijesto *
- 150 grama sjeckane kuhane sunke ili speka
- 200 grama Feta sira
- 1/2 kg spinata / ovdje smrznuti
- 2 cesnja cesnjaka
- 1 luk
- 4 zlice krusnih mrvica
- 100 grama kiselog vrhnja
- 2 zumanjka
- sol, chili, muskat
- 1 jaje za premaz
Priprema
Odmrznuti spinat, ocjediti ga i isjeckati. Ako koristite svjezi, kratko ga blansirajte, stavite u hladnu vodu, ocijedite i isjeckajte. Sitno sjeckani luk malo prodinstajte, na kraju dodajte sitno sjeckani cesnjak, promjesajte i ohladite. Izmrvite sir, isjeckajte sunku ( ili spek ), dodajte mrvice, kiselo vrhnje, zumanjke i luk s cesnjakom, zacinite, promjesajte, dodajte i spinat. Lisnato tijesto razvaljati, krajeve odrezati za ukras. Na trecinu tijesta stavite nadjev, krajeve koji su sa strane preklopiti preko nadjeva i zamotati pitu. Razvaljati tijesto koje ste odrazali s krajeva i napraviti ukras po piti.
Namazati ju sa razmucenim jajetom. Peci na 190-200 stupnjeva 35-40 minuta da dobije zlatno zutu boju. Servirati s jogurtom koji ste pomijesali s malo kiselog vrhnja. Po zelji mozete napraviti i 4 manje strucice, za svaku osobu po jednu, razrezati ih vodoravno, da svako dobije 2 polovice i po svakoj staviti po nekoliko zlicica jogurta. Ako se odlucite raditi sa laznim lisnatim koje smatram zdravijom i jednako finom ako ne i finijom alternativom lisnatom tijestu:
Za lazno lisnato tijesto trebate:
200 grama brasna
125 grama maslaca
200 grama svjezeg sira/ Quark
zlicicu soli
Postupak izrade tijesta mozete vidjeti ovdje, a jos recepata s tim tijestom mozete vidjeti ovdje. U svakom od njih sam opisala izradu laznog lisnatog tijesta.
0 komentari:
Objavi komentar