subota, 16. travnja 2016.

Lisnata pita sa spinatom, sirom i sunkom ( spekom )


Mozete ju spremiti s gotovim lisnatim tijestom, jer je pita onda jako brzo gotova i jednostavna, mada ja vise volim raditi sa laznim lisnatim tijestom od sira.
Sastojci  

  • 1 lisnato tijesto *
  • 150 grama sjeckane kuhane sunke ili speka
  • 200 grama Feta sira
  • 1/2 kg spinata / ovdje smrznuti
  • 2 cesnja cesnjaka
  • 1 luk
  • 4 zlice krusnih mrvica
  • 100 grama kiselog vrhnja
  • 2 zumanjka
  • sol, chili, muskat
  • 1 jaje za premaz



Priprema
Odmrznuti spinat, ocjediti ga i isjeckati.  Ako koristite svjezi, kratko ga blansirajte, stavite u hladnu vodu, ocijedite i isjeckajte. Sitno sjeckani luk malo prodinstajte, na kraju dodajte sitno sjeckani cesnjak, promjesajte i ohladite. Izmrvite sir, isjeckajte sunku ( ili spek ), dodajte mrvice, kiselo vrhnje, zumanjke i luk s cesnjakom, zacinite, promjesajte, dodajte i spinat. Lisnato tijesto razvaljati, krajeve odrezati za ukras. Na trecinu tijesta stavite nadjev, krajeve koji su sa strane preklopiti preko nadjeva i zamotati pitu. Razvaljati tijesto koje ste odrazali s krajeva i napraviti ukras po piti.

Namazati ju sa razmucenim jajetom. Peci na 190-200 stupnjeva 35-40 minuta da dobije zlatno zutu boju. Servirati s jogurtom koji ste pomijesali s malo kiselog vrhnja. Po zelji mozete napraviti i 4 manje strucice, za svaku osobu po jednu, razrezati ih vodoravno, da svako dobije 2 polovice i po svakoj staviti po nekoliko zlicica jogurta.  Ako se odlucite raditi sa laznim lisnatim koje smatram zdravijom i jednako finom ako ne i finijom alternativom lisnatom tijestu:
Za lazno lisnato tijesto trebate:
          200 grama brasna
          125 grama maslaca
          200 grama svjezeg sira/ Quark
          zlicicu soli
Postupak izrade tijesta mozete vidjeti ovdje, a jos recepata s tim tijestom mozete vidjeti ovdje. U svakom od njih sam opisala izradu laznog lisnatog tijesta.

0 komentari:

Objavi komentar