Da se razumijemo – ja ne umijem da ukrasim tortu i moje torte su uvijek ružne izgledom, ali odgovorno tvrdim da su ukusne. To je posljedica nedostatka iskustva – ne znam jesam li napravila 9 torti u životu… Ova torta je izmišljena u petak veče – ništa epohalno, ali je iz moje glave – napamet… sledeći put ću unijeti neke izmjene, tako da od ovog prototipa možemo jednog dana očekivati pristojnu tortu…
Sastojci
Za bijeli biskvit: (sastojci za jedan biskvit)
- 4 bjelanjka
- 60 g šećera u prahu
- 50 g mljevenih oraha
- 1 žlica Pšeničnog oštrog brašna Podravka (10 g)
- 1 vrećica Pudinga vanilin Dolcela
- na vrh noža Praška za pecivo Dolcela
Za tamni biskvit:
- 4 bjelanjka
- 60 g šećera
- 50 g mljevenih oraha
- 1 žlica Pšeničnog oštrog brašna Podravka (10 g)
- 30 g čokolade u prahu
- na vrh noža Praška za pecivo Dolcela
Za kremu:
- 12 žumanjaka
- 100 g šećera u prahu
- 200 g čokolade
- 250 g margarina (maslaca)
- 1 žličica Mljevene želatine Dolcela
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 20 g maslaca
Priprema
Za bijeli biskvit: Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte. Orahe, brašno, prašak za puding vanilin i prašak za pecivo promiješajte. Smjesu lagano umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Istresite u kalup za torte promjera 26 cm čije ste dno obložili papirom za pečenje.
Smjesu poravnajte i pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 15 minuta. Tako ispecite dva biskvita i ostavite da se hlade.
Za tamni biskvit: Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, umiješajte šećer da se otopi. Orahe pomiješajte s brašnom, čokoladom u prahu i praškom za pecivo te umiješajte u pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Smjesu istresite u isti kalup i ispecite treći biskvit.
Za kremu: Žumanjke i šećer u prahu (80 g) pjenasto izmiješajte. Kuhajte na pari uz miješanje, dodajte otopljenu čokoladu i kad postane gusto maknite s pare. Kremu ohladite uz miješanje. Margarin, želatinu i 20 g šećera u prahu pjenasto izmiješajte i umiješajte u ohlađenu kremu od žumanjaka. Dijelom pripremljene kreme premažite bijeli biskvit, prekrijte tamnim biskvitom, ponovo premažite dijelom kreme i prekrijte drugim bijelim biskvitom. Cijelu tortu premažite ostatkom kreme i ukrasite glazurom od čokolade.
0 komentari:
Objavi komentar