ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Frankfurtski venac


Biskvit nadeven kremom od vanilije i marmeladom od višanja, obilno posut krokantom.
Sastojci
za testo:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 bočice arome od limuna
  • 3 jaja
  • 150 g brašna
  • 50 g skroba
  • 2 kšč. praška za pecivo

za krokant:

  • 10 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 125 g seckanih badema

ili

  • 100-150 g krokanta, gotovog

za krem:

  • 1 puding od vanile
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 1/2 l mleka
  • 200 g maslaca

za punjenje i dekoraciju:

  • 3 kaš. marmelade od višanja
  • kandirane trešnje, crvene


 
Priprema
Maslac mutiti dok ne zapeni. Postepeno dodavati šećer, aromu i vanilin šećer, pa mutiti dok se ne dobije povezana masa. Zatim dodavati jedno po jedno jaje, mešajući svako po 1/2 min. Umešati ostale praškaste sastojke i testo izručiti u podmazanu formu za venac. Peći u zagrejanoj pećnici na 180*C, oko 40 minuta. Za krokant maslac, šećer i bademe zagrevati mešajući dok se ne karameliziraju i ne porumene.

Zatim prebaciti na komad papira ili alu-folije i pustiti da se ohlade. Za krem skuvati puding sa 100g šećera po uputstvu sa pakovanja. Mešajući ohladiti. Umutiti maslac, i spojiti sa pudingom. Voditi računa da su maslac i puding sobne temperature, u suprotnom će se stvoriti grudvice (jer masnoća počne da se odvaja od vode). Biskvit prerezati na 3 kore. Donju premazati marmeladom, pa trećinom kreme, preko staviti srednju koru, premazati polovinom kreme i preklopiti gornjom korom. Ostatkom kreme premazati ceo kolač, pritom ostaviti malo za dekoraciju. Krokant izmrviti i njime posuti kolač sa svih strana. Ostatkom kreme uz pomoć špric vrećice ukrasiti površinu kolača i dekorisati kandiranim trešnjama.



0 komentari:

Objavi komentar