nedjelja, 17. travnja 2016.

KLAVIR KOCKE


Recept koji već godinama imam u jednoj staroj bilježnici isprobala sam nekoliko puta i uvijek me oduševio spoj okusa oraha, vanilije i čokolade, izgled i savršena sočnost ovog kolača. Za ovaj kolač treba uložiti puno truda i vremena, ali rezultat će na kraju biti fantastičan i sladak!!!
Sastojci 
Tamno biskvitno tijesto:

  • 6 kom jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica glatkog brašna
  • 5 žlica čokolade u prahu
  • 4 žlice mljevenih oraha
  • 1/2 vrećice praška za pecivo

Rolada:

  • 5 kom jaja
  • 6 žlica šećera
  • 1 žlica ulja
  • 2 žlice tople vode
  • 5 žlica glatkog brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo

Bijela krema:

  • 7,5 dl mlijeka
  • 8 žlica oštrog brašna
  • 2 kom vanilin-šećera
  • 20 dag šećera
  • 20 dag margarina za kreme

Krema za roladu:

  • 15 dag mljevenih oraha
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 15 dag margarina za kreme
  • Čokoladna glazura:
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 7 dag margarina



Priprema
TAMNO BISKVITNO TIJESTO:  Odvojite žumanjke od bjelanjaka, dobro ih izmiksajte sa šećerom, brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kakaom te ih lagano dodajte žumanjcima, na kraju dodajte orahe i snijeg od bjelanjaka. Pecite na 170°C oko 20 minuta i dok se ohladi prerežite na dva dijela.


ROLADA: Način izrade je isti kao i kod tamnog biskvita, uz dodatak ulja i tople vode izrađenim žumanjcima. Pecite na 170°C oko 15 minuta i biskvit odmah lagano odvojite od lima, okrenite na kuhinjsku krpu te lagano zamotajte u roladu i tako ohladite. Ohlađenu namažite kremom od oraha (margarin izradite s rastopljenom čokoladom i dodajte orahe) i narežite na roladice širine oko 2 cm.
BIJELA KREMA: U 5 dl mlijeka ukuhajte šećer i vanilin šećer na laganoj vatri, a dok zavri dodajte brašno pomiješano s preostalim mlijekom i miješajte kuhačom dok ne bude tako gusto da krema teško pada s kuhače. Ohladite i dodajte izrađeni margarin za kreme, a polovicu namažite na prvi dio tamnog biskvita. Na kremu poslažite narezane rolade, a i međuprostore popunite s malo bijele kreme, premažite preostalom kremom i poklopite drugom polovicom tamnog biskvita. Na kraju kolač prelijte čokoladnom glazurom (čokoladu otopite na laganoj vatri, dodajte margarin i miješajte dok se sastojci ne sjedine).



0 komentari:

Objavi komentar