Recept koji već godinama imam u jednoj staroj bilježnici isprobala sam nekoliko puta i uvijek me oduševio spoj okusa oraha, vanilije i čokolade, izgled i savršena sočnost ovog kolača. Za ovaj kolač treba uložiti puno truda i vremena, ali rezultat će na kraju biti fantastičan i sladak!!!
Sastojci
Tamno biskvitno tijesto:
- 6 kom jaja
- 6 žlica šećera
- 6 žlica glatkog brašna
- 5 žlica čokolade u prahu
- 4 žlice mljevenih oraha
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Rolada:
- 5 kom jaja
- 6 žlica šećera
- 1 žlica ulja
- 2 žlice tople vode
- 5 žlica glatkog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Bijela krema:
- 7,5 dl mlijeka
- 8 žlica oštrog brašna
- 2 kom vanilin-šećera
- 20 dag šećera
- 20 dag margarina za kreme
Krema za roladu:
- 15 dag mljevenih oraha
- 50 g čokolade za kuhanje
- 15 dag margarina za kreme
- Čokoladna glazura:
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 7 dag margarina
Priprema
TAMNO BISKVITNO TIJESTO: Odvojite žumanjke od bjelanjaka, dobro ih izmiksajte sa šećerom, brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kakaom te ih lagano dodajte žumanjcima, na kraju dodajte orahe i snijeg od bjelanjaka. Pecite na 170°C oko 20 minuta i dok se ohladi prerežite na dva dijela.
ROLADA: Način izrade je isti kao i kod tamnog biskvita, uz dodatak ulja i tople vode izrađenim žumanjcima. Pecite na 170°C oko 15 minuta i biskvit odmah lagano odvojite od lima, okrenite na kuhinjsku krpu te lagano zamotajte u roladu i tako ohladite. Ohlađenu namažite kremom od oraha (margarin izradite s rastopljenom čokoladom i dodajte orahe) i narežite na roladice širine oko 2 cm.
BIJELA KREMA: U 5 dl mlijeka ukuhajte šećer i vanilin šećer na laganoj vatri, a dok zavri dodajte brašno pomiješano s preostalim mlijekom i miješajte kuhačom dok ne bude tako gusto da krema teško pada s kuhače. Ohladite i dodajte izrađeni margarin za kreme, a polovicu namažite na prvi dio tamnog biskvita. Na kremu poslažite narezane rolade, a i međuprostore popunite s malo bijele kreme, premažite preostalom kremom i poklopite drugom polovicom tamnog biskvita. Na kraju kolač prelijte čokoladnom glazurom (čokoladu otopite na laganoj vatri, dodajte margarin i miješajte dok se sastojci ne sjedine).
0 komentari:
Objavi komentar