Prilicno je poznata ova torta vjerovatno vecina vas ima ovaj recept. Jako se brzo napravi izdasna a tako malo sastojaka . Za sve one koji vole cokoladu…
Sastojci
Biskvit
- 100ml ulja
- 100ml vode
- 20 gr kakao praha
- 5 jaja
- 100 gr prah secera
- 100 secera
- 150gr brasna
Krem
- 1l slatke pavlake
- 250 gr cokolade
- 50 ml ruma
- Po zelji (ja licno nisam koristila dolje navedene sastojke)
- 400 gr nugat mase
Priprema
Biskvit:
Vodu i ulje staviti na vatru cim vidite da ce zakuhati skloniti sa vatre umjesati kakao prah i intenzivno izmjesati.Ostaviti da se ohladi. U jednoj posudi dobro umutiti: zumanca sa prah secerom, u drugoj posudi belanca sa kristal secerom. Zatim lagano spojiti belanca i zumanca i dodati prohladjenu mesavinu ulja, vode i kakaa,zatim lagano dodati brasno koje ste predhodno prositali 3 puta (da bi tjesto bilo vazdusastije)!. Peci u kalupu za torte srednje velicine oko (24cm) iz tri puta tako da dobijete tri biskvita koja kasnije prerezete vodoravno tako da ce te imat 6 biskvitnih kora.
(ovaj put sam ispekla sve od jednom pa sam prerezala uzduzno i onda vodoravno 3 puta da bi dobila 6 kora posto sam zurila)
Krema: Prokuvati pavlaku i cokoladu, mjesati dok se krem ne izjednaci, skloniti sa vatre i dodati rum, Krem staviti u frizider da se dobro ohladi. Strogo preporucujem pravljenje krema navecer i sutradan ga samo izvaditi iz frizidera i umutiti jer treba da bude bas leden, Dobro ohladjen krem mutiti mikserom dok ne dobijete bledunjavu gustu smjesu za mazanje, pazite da ne pretucete krem jer ce se pretvoriti u mrvice. Kalup u kojem ste pekli oblozite celofanom (najlonom za zamotavanje sendvica itd) stavite prvu koru-kremu i tako redom dok ne potrosite sav materijal, nafilovanu tortu ostavite da se dobro ohladi. Kasnije preokrenuti na tacnu i ukrasiti po zelji, za ovu tortu na slici ja sam koristila slag i napravila krugove od nutelle zatim povlacila jednu liniju ka sredini pa drugu od sredine prema vani, Naj jednostavnije a izgleda ljepo! Jos jedna Ana za moju snahu
0 komentari:
Objavi komentar