subota, 16. travnja 2016.

Sarena oblatna





Sastojci:

  •  6jaja-odvojiti zumanjke od bjelanjaka
  •  24 zlice secera(sitnog)
  •  2vanilije,ako zelite radi boljeg ukusa
  •  1maslac(250gr)
  •  150gr mljevenih oraha
  •  100gr mljevenog petit keksa
  •  100gr cokolade
  •  1 oblatna(cijelo,manje pakovanje)
  •  limunovog soka(2 zlice)
Cokolada za premazivanje:
  •  400gr cokolade za kuhanje
  •  200ml slatkog vrhnja




Priprema:
ZUTI fil:
  • 1 maslac
  • 12 zlica secera
  • 2 vanilije, limunov sok
  • 6 zumanjaka
Sve sastojke(osim maslaca,njega dodajemo zadnjeg u prohladeni fil) stavimo u zdjelu i dobro umutimo, nad parom.
Ostavimo na stranu dok pripremimo drugi fil/kremu.
TAMNI fil/krema:
  • 6 bjelanjaka
  • 12 zlica secera
  • 150 gr mljevenog keksa
  • 100 gr mljevenih oraha
  • 100gr cokolade(otopiti na pari)
  • Bjelanjke umutiti sa secerom, dodati keks, orahe i otopljenu cokoladu.
Kada smo pripremili filove/kreme, pocnemo sa
premazivanjem oblatne. Jedan list oblatne premazemo zutom kremom, pokrijemo drugim
listom oblatne pa premazemo tamnom kremom i sve tako dok se ne utrosi sav fil. Treba da bude dva sloja zute boje i dva sloja tamne boje. Pritisnuti tacnom(velicine oblatne)i staviti nesto tesko da se listovi spoje. Oblatnu mozete ostaviti i bez cokolade, samo je izrezati. Ja je isjecem po duzini na tri djela i premazujem  otopljenom cokoladom



COKOLADA ZA PREMAZIVANJE:

  • 400gr cokolade za kuhanje
  • 200ml slatkog vrhnja

To stavim u zdjelicu na paru i kada se cokolada otopi, lagano promijesam, da dobijem homogenu
otopinu koja se lagano premazuje preko oblatne. Ovako pripremljenom cokoladom, mogu se glazirati kolaci. Cokolada se stegne, ali se lagano reze i ukusna je..
Posluživanje:
U zuti fil se mogu nasjeckati zele bombone !!



0 komentari:

Objavi komentar