Sastojci:
- 6jaja-odvojiti zumanjke od bjelanjaka
- 24 zlice secera(sitnog)
- 2vanilije,ako zelite radi boljeg ukusa
- 1maslac(250gr)
- 150gr mljevenih oraha
- 100gr mljevenog petit keksa
- 100gr cokolade
- 1 oblatna(cijelo,manje pakovanje)
- limunovog soka(2 zlice)
- 400gr cokolade za kuhanje
- 200ml slatkog vrhnja
Priprema:
ZUTI fil:
- 1 maslac
- 12 zlica secera
- 2 vanilije, limunov sok
- 6 zumanjaka
Ostavimo na stranu dok pripremimo drugi fil/kremu.
TAMNI fil/krema:
- 6 bjelanjaka
- 12 zlica secera
- 150 gr mljevenog keksa
- 100 gr mljevenih oraha
- 100gr cokolade(otopiti na pari)
- Bjelanjke umutiti sa secerom, dodati keks, orahe i otopljenu cokoladu.
premazivanjem oblatne. Jedan list oblatne premazemo zutom kremom, pokrijemo drugim
listom oblatne pa premazemo tamnom kremom i sve tako dok se ne utrosi sav fil. Treba da bude dva sloja zute boje i dva sloja tamne boje. Pritisnuti tacnom(velicine oblatne)i staviti nesto tesko da se listovi spoje. Oblatnu mozete ostaviti i bez cokolade, samo je izrezati. Ja je isjecem po duzini na tri djela i premazujem otopljenom cokoladom
COKOLADA ZA PREMAZIVANJE:
- 400gr cokolade za kuhanje
- 200ml slatkog vrhnja
To stavim u zdjelicu na paru i kada se cokolada otopi, lagano promijesam, da dobijem homogenu
otopinu koja se lagano premazuje preko oblatne. Ovako pripremljenom cokoladom, mogu se glazirati kolaci. Cokolada se stegne, ali se lagano reze i ukusna je..
Posluživanje:
U zuti fil se mogu nasjeckati zele bombone !!
0 komentari:
Objavi komentar