Za sve makoljupce poput mene, koje predvodi naša s-makica ... nimalo komplicirano, a opet prefino... Isproban kod susjede, malo prilagođen i dotjeran.... Bitno da je hladan... onda je baš finooooo :)
Sastojci
Kora
- 15 dag maslaca
- 15 dag glatkog brašna
- 1 žumanjak
- 1 žlica kiselog vrhnja
- pola žličice sode bikarbone
Biskvit od maka
- 10 bjeljanjaka
- 1 prašak za pecivo
- 300 g mljevenog maka
- 250 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
Krema
- 9 žumanjaka
- 100 g šećera
- 6 žlica Gussnela (škrobnog brašna)
- 1 l mlijeka
- 2 vrećice vanilin šećera
- 250 g putra (margarina...)
za kraj
- 3 vrećice šlaga
- ili
- 1/2 l slatkog vrhnja
Priprema
Prvo i osnovno!
Ovo je recept za veliki lim od pećnice!!! Tako da tu ima kolača za dvije-tri obitelji... Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, razvaljati ga i staviti ga u lim, na papir za pečenje.
Izraditi bjeljanjke i šećer, dodati mak, vanilin-šećer i prašak za pecivo i to lagano umiještati kuhačom. Staviti preko razvaljane kore i zajedno peći - nekih 20-ak minuta na 180-200 stupnjeva. Isprobati čačkalicom kada je pečeno. Izmiješati žumanjke, šećer i gustin s malo mlijeka i sve to ukuhati u ostalo kipuće mlijeko. Pretresti u posudu, pokriti tankom folijom da se ne napravi "kora" i ostaviti da se hladi. U ohlađeno dodati izrađeni putar s vanilin-šećerom. Filovati preko ohlađenog biskvita. Izraditi šlag ili slatko vrhnje, namazati preko kreme i dobro ohladiti. I to je to!
0 komentari:
Objavi komentar