utorak, 19. travnja 2016.

Plocice


Simpaticne mi bijese ove kocke na prvi pogled kad sam vidjela recept, ali sad ih vec volim :)
Sastojci
Biskvit

  • 150g maslaca sobne temperature
  • 150g secera + 1 vanilin secer
  • 3 jaja
  • 200g brasna
  • 1 vrhom puna kasicica praska za pecivo
  • prstohvat soli

Preljev za biskvit

  • 2 dl mlijeka
  • 1 sipka vanilije

Zuta krema

  • 3 vrecice pudinga od vanilije
  • 9 kasika secera
  • 500ml mlijeka
  • 250ml slatkog vrhnja
  • 3 jaja

Bijela krema i zavrsnica

  • 500ml slatkog vrhnja
  • 4 kasike limunovog soka
  • 3 vrecice vanilin secera
  • 3 vrecice ucvirscivaca za slag
  • ca 25 petit-keksa



Priprema
Za biskvit umutiti maslac sa solju i secerom u kremastu smjesu. Dodati jedno po jedno jaje, iza svakog kratko mutiti da se sjedini, pa dodavati slijedece. U 3 navrati, mijesajuci manjom brzinom, dodati prosijano brasno sa praskom za pecivo. Tijesto izliti u pleh za pecenje ( velicina mog pleha je 25x30) i peci u zagrijanoj rerni na 180° oko 15-20 min (provjeriti cackalicom!). Dok se biskvit pece pripremiti preljev tako sto razrezati sipku vanilije, izvaditi joj srz i staviti u mlijeko sve skupa da prokuha. Na kraju izvaditi "koru" od sipke. Pecen biskvit razvnomjerno poskropiti preljevom.

Za zutu kremu pomijesati prasak za puding, secer, zumanjke i malo mlijeka, te dobro razmutiti da se razbiju zumanci i da ne bude grudvica od praha za puding. Ostatak mlijeka zajedno sa slatkim vrhnjem staviti da prokuha, te u njemu skuhati puding. Bjelanca umutiti u cvrst snijeg sa prstohvatom soli i kad je krema od zumanaca i pudinga skuhana,odmah umijesati bjelanca, mijesajuci kuhacom. Sve lijepo sjediniti, kao kad radite kremsnite, mali komadici bjelanaca mogu i ostati, te izliti vrucu kremu na topao biskvit. Potpuno ohladiti. Umutiti slatko vrhnje sa vanilin-secerom, limunovim sokom i ucvrsivacem za slag. Ako koristite nezasladjeno slatko vrhnje, voditi racuna da ga treba dodatno zasladiti, najbolje secerom u prahu. Premazati na potpuno ohladjenu zutu kremu, lijepo zagladiti i na nju poslagati petit-keks. Mozete ostavljati par milimetara izmedju keksova, tek toliko da moze proci noz, da vam bude lakse izrezati i da kocke budu ljepse. Ostaviti preko noci da se stegne u frizideru.
Kekse nije potrebno dodatno namakati, povuci ce vlagu od slatkog vrhnja i sutradan ce biti taman kako treba. Ukrasiti po zelji! Ja sam otopila malo bijele cokolade i isarala po keksima.
Posluživanje
Ja sam koristila nezasladjeno slatko vrhnje, tako da su mjere u zutoj kremi prilagodjene tome. Ako koristite zasladjeno, oduzmite 3 kasike secera. Recept je iz knjige Dr.Oetkera, uz neke moje izmjene.



0 komentari:

Objavi komentar