ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Peanut Butter Rice Krispie Balls


Davno, prije tridesetak godina, mama je ovaj recept  donijela iz Kalifornije. Tada kod nas nije bilo maslaca od kikirikija pa ga je donijela sa sobom, a svako ljeto su joj, godinama,  naši amerikanci nosili po nekoliko kutija...tako počinje priča o prefinim kuglicama s maslacem od kikirikija i rižinim pahuljicama ogrnutim čokoladom:))
Sastojci

  • 2 šalice maslaca od kikirikija
  • 125 g omekšanog maslaca
  • 400 g šećera u prahu
  • 3 šalice rižinih pahuljica
  • 1 šalica = 250 ml

Glazura

  • 350 g tamne čokolade
  • 100 g mliječne čokolade
  • 1/4 table parafin wax -vosak



Priprema
U zdjelu stavite oba maslaca, šećer u prahu i promiješajte. Dodajte rižine pahuljice i polako žlicom sve dobro izmiješajte. Lijepo poravnajte, i zdjelu ostavite preko noći u hladnjaku da se dobro ohladi. Sutradan iz hladnjaka vadite dio po dio i pravite kuglice, stavljajte ih na foliju ili papir za pečenje i opet ih stavite u hladnjak da se dobro ohlade. Možete ih staviti na desetak minuta u zamrzivač, tako ih je lakše umakati, a i brže se stvrdne glazura.

Na pari otopite čokoladu i parowax. Pomoću vilice (za špagete) umočite svaku kuglicu u glazuru i stavljajte na rešetku i opet u hladnjak dok se glazura ne stvrdne. Ohlađene kuglice stavljajte u papirnate košarice za praline i guštajte. Jako dugo mogu stajati u hermetički zatvorenoj kutiji u hladnjaku, a isto tako mogu se i zamrznuti. Parowax je vosak koji glazuri daje sjaj i u par sekund se glazura stvrdne pa kuglice budu jako lijepe. Vosak dobijem iz Amerike, a kad ga nemam koristim samo čokoladu.Umjesto voska možete dodati par žlica ulja u čokoladu.




0 komentari:

Objavi komentar