nedjelja, 17. travnja 2016.

Ledena bomba

Ledena bomba
Bademi, čokolada, i punoo kreme! Uživajte :))
Sastojci
Biskvit:

  • 6 kom jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 4 kašike mlijeka ili vode
  • 1 kom prašak za pecivo

Temeljna krema:

  • 9 dcl mlijeka
  • 6 kašika gustina
  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika šećera
  • 5 žumanjaca
  • 150gr margarina
  • aroma kruške (po želji)

Za 1 kremu:

  • 100gr prženih mljevenih badema

Za 2 kremu:

  • 50gr sjeckane čokolade za kuhanje

Za 3 kremu:

  • 5ogr prženih sjeckanih badema



Priprema
1. Biskvit: Odvojeno izmiksati bjelanjke i žumanjke, u žumanjke dodati šećer i brašno sa praškom, bjelanjke na kraju lagano dodati. Peći na limu od pećnice oko 15min na 180 stupnjeva. Na pleh obavezno staviti pek papir. Pečeno istresti na vlažnu krpu, držati par minuta pa staviti u okruglu posudu obloženu folijom- meni je poslužilo cjedilo za tjesteninu.
Fil:U malo mlijeka izmješati gustin, brašno i šećer. Ostalo mlijeko staviti da provre, u vrelo usuti smjesu i mješati- najbolje mikserom jer se brzo zgusne. Skinuti sa vatre i dodati umućene žumanjke, još miksati da se sve sjedini.

Ostaviti da se hladi. U ohlađenu kremu dodati margarin i aromu kruške-nije neophodna ali da fantastičnu aromu kremi.
Kremu podijeliti na tri dijela
-1. dodati 100 gr prženih mljevenih badema
-2. dodati 50 gr krupnije sjeckanu čokoladu
-3. dodati 50 gr prženih sjeckanih badema
Biskvit položiti u okruglu zdjelu, stavljati kreme redom 1-2-3, saviti krajeve biskvita preko kreme i ostaviti u frižider, najbolje preko noći. Izvrnuti tortu na pladanj, preko staviti šlag. Po receptu ide šaum od 5 bjelanjaka, ali ja stavim 3 šlag pjene ili 0.2 dcl vrhnja za šlag. Ukrasiti sjeckanim bademima i čokoladom.

0 komentari:

Objavi komentar