U starogermanskoj mitologiji kopriva je bila simbol boga munje, koji također žari i pali. Otud vjerojatno i ona narodna "neće grom u koprive".Mi koristimo koprivu kao čaj za čiščenje organizma..koristim ga kao krem juhu s batatima, kao špinat i uz kadulju to su dva omiljena čaja u mom domačinstvu, ali koprivu kao i kadulju koristim i u spremanju jela..čaj, čišćenje organizma kao i u vrtu odlična kao sprej protiv nametnika biljnjih, prihrana ili gnojivo.istih.
Sastojci
- 2-3 čajne žlice suhog usitnjenog lista
- 6 dcl kipuće vode
- najviše efekta ima bez ikakvih dodataka ali može se dodati
- med, limun, rum
Priprema
ČAJ od koprive
2 -3 čajne žlice usitnjenog osušenog lista preliti s 6 dcl kipuće vode… Poklopiti i i nakon 5 min. procjediti.Piti 3 šalice svjeđže pripremljenog čaja tokom dana. Čaj koristi kod upale bubrega i mjehura, kod otežanog mokrenja, reumatskih tegoba, gihta,žučnih i jetrenih tegoba, povišenog šečera u krvi, slabokrvnosti, te čira na na želucu. Čisti tijelo od kod štetnih tvari, pomaže kod nesanice i loše cirkulacije Koprive se mogu miješati i sa drugim bilkama za određene tegobe npr.kod *šečerne bolesti je dobro koristiti čajnu mješavinu od lista koprive, korijena maslačka, lista borovnice i ljuski od graha*. Meni osobno je kod visokog šečera pomogla ishrana sa mahunama ( na salatu, čušpajzi i sl. uz cikoriju naravno)
PRIPRAVLJANJE *ČAJA OD KORIJENA*:
1-2 čajne žlice suhog samljevenog korjena stavi u 2, 5 dcl hladne vode.Čaj se posebno preporučuje kod tegoba prostate i otežanog mokrenja. Kopriva je s pravom nazvana *čistač tijela*, prirodni je izvor vitamina i minerala. U ljekovite svrhe koristi se čitava biljka list, korjen i sjeme. čaj izvana koristi i za ispiranje kose zbog prhuti i kod povečanog ispadanja kose (koristi se za masažu vlasišta).
Ekstrakt od koprive kao prirodni pesticid.
U proljetno doba, mnogi od nas provode većinu slobodnog vremena na vrtu. Nakon što uložimo veliku količinu vremena i truda na: pripremu tla, sijanje, sadnju, plijevljenje, zalijevanje, vrijeme je da otpočinemo i uživamo promatrajući naše povrtnice u rastu. No, najčešće tek tada slijedi borba za opstanak-razni kukci otkrivaju naše nasade i oštećuju ih.
U ovakvim slučajevima, najjednostavnije je kupiti neki od gotovih preparata koji su najčešće otrovni i štetni za živi svijet. No, postoje i ekološka rješenja po principu "uradi sam". Jedno od njih je upotreba ekstrakta od koprive kao prirodnog pesticida. Naša obična kopriva Urtica dioica je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka, a trenutno raste u izobilju po našim šumama, gustišima i poljima. Evo nekoliko recepata za koprivin pesticid:
A Insekticid od koprive
Insekticidni ekstrakt od koprive se radi tako da se kopriva (jedna kanta cca 8-10 l), zakuha u vodi na 20-30 minuta, promiješa i ostavi da stoji 1 dan. Onda se ovoj otopini doda tekući sapun u omjeru 1:100. Prije špricanja, otopina se razrijedi u omjeru 1:4 s vodom. Moguće je dodati i smeđi šećer ili smeđi sapun i mlijeko da se ojača otopina (i bolje zadrži na listovima). Upotrebljava se protiv gusjenica i mušica (lisnih uši).
Otopina od korpive kao prihrana
Fermentirana gusta otopina od koprive kao fungicid, repelent i prihrana. Ovo je otopina neugodnog mirisa koja odbija lisne uši, trips, grinje (pregalj), snijet, smeđu trulež.Koristite debele rukavice prilikom branja koprive. Berite samo nadzemne dijelove. Upotrijebite 1kg kopriva bez korijena i potopite je u 10L vode. Ostavite neka odstoji tako 10-15 dana u sjeni (najbolje na oko 18° C). Promiješajte svaki dan. Otopina će se zgušnjavati i promijeniti boju u smeđu. Spremna je za upotrebu kada se više ne stvaraju mjehurići zraka uslijed vrenja. Sada je potrebno procijediti, te odstraniti dijelove biljke koje ćete kompostirati. Koprive prihranjuju biljke s dušikom i štite od bolesti. Najbolje ih je upotrebljavati u vegetacijskom periodu, svaka 3 tjedna. Ovu fermentiranu otopinu skladištite na sjenovitom mjestu u zatvorenoj posudi do 12 mjeseci. Prilikom upotrebe, razrijedite otopinu sa 7 dijelova vode naprama 1 dio otopine. Natočite razrijeđenu otopinu u bocu za špricanje. Špricajte na biljke i oko biljaka na područjima gdje vam nametnici nanose štete.
Otopina od koprive protiv lisnih ušiju i minirajuće muhe
Potrebno je skupiti 200 g mlade koprive i natopiti je u kanti vode na tjedan dana. Procijediti i ovakvu koncentriranu otopinu upotrijebiti protiv lisnih uši i celerove minirajuće muhe. Navedene otopine mogu se koristiti se na povrću, voću i ružama. Djeluju na način da odbijaju neke vrste kukaca, te istovremeno jačaju biljku kroz f prihranu. Kao sredstvo koje kontrolira štete od nametnika, kopriva se može upotrijebiti i na drugačiji način; Kopriva je biljka koja je u vrtu i povrtnjaku dobar susjed, pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura. Zasijana uz rubove gredica vrta jedan prema sto u odnosu na glavnu kulturu djeluje stimulirajuće na nasade. Također, sadnjom koprive u povrtnjaku, neki kukci kao mrkvina mušica, lisne uši i crna muha, radije će se hraniti koprivom nego mrkvom i na taj način ćete zaštititi svoj nasad. Zbog velike količine kalija u svom sastavu kopriva je odlična kao gnojivo. Kopriva je popularna namirnica za pripremu juha, variva i pesta. Od koprive se radi šampon i losion protiv peruti. Ulje dobiveno iz sjemenki se može koristiti kao iluminant (gorivo) u lampama. Ekstrakt dobiven kuhanjem biljke u slanoj otopini, će zgrušati mlijeko u sir umjesto komercijalnog sirila (sredstvo za grušanje mlijeka). Sušeno i usitnjeno lišće se dodaje u hranidbi peradi te poboljšava nesivost i zdravi prirast. Dodatno, puranima i svinjama odgovara korištenje koprive u hranidbi. Vlakna dobivena od koprive su se dugo koristila za proizvodnju različitih tkanja i papira. Biljke se komercijalno koriste za ekstrakciju klorofila, koji se onda upotrebljava kao jestivo zeleno bojilo (E140). Kopriva je osnovni sastojak mnogih aktivatora komposta. To je mješavina nekoliko sušenih biljaka u prahu koja se dodaje hrpi komposta radi ubrzavanja bakterijske aktivnosti. Na taj način se utječe na smanjivanje vremena koje je potrebno za stvaranje komposta. Iako se mnogi kukci hrane koprivama, ova biljka odbija mušice tako da se vezica svježe nabrane koprive može objesiti u kuhinjskim ormarićima radi odbijanja mušica i moljaca. zanimljiva upotreba koprive osim čaja je i kao gnojivo za biljke protiv mušica, za mršavljenje.. Zbog velike količine kalija u svom sastavu kopriva je odlična kao gnojivo. Kopriva je popularna namirnica za pripremu juha, variva i pesta. Od koprive se radi šampon i losion protiv peruti. Ulje dobiveno iz sjemenki se može koristiti kao iluminant (gorivo) u lampama. Ekstrakt dobiven kuhanjem biljke u slanoj otopini, će zgrušati mlijeko u sir umjesto komercijalnog sirila (sredstvo za grušanje mlijeka). Sušeno i usitnjeno lišće se dodaje u hranidbi peradi te poboljšava nesivost i zdravi prirast. Dodatno, puranima i svinjama odgovara korištenje koprive u hranidbi. Vlakna dobivena od koprive su se dugo koristila za proizvodnju različitih tkanja i papira. Biljke se komercijalno koriste za ekstrakciju klorofila, koji se onda upotrebljava kao jestivo zeleno bojilo (E140). Kopriva je osnovni sastojak mnogih aktivatora komposta. To je mješavina nekoliko sušenih biljaka u prahu koja se dodaje hrpi komposta radi ubrzavanja bakterijske aktivnosti. Na taj način se utječe na smanjivanje vremena koje je potrebno za stvaranje komposta. Iako se mnogi kukci hrane koprivama, ova biljka odbija mušice tako da se vezica svježe nabrane koprive može objesiti u kuhinjskim ormarićima radi odbijanja mušica i moljaca.
Koprive su prirodno zaštitno sredstvo koje nanosi manje štete ostalim živim organizmima od umjetnih i od nekih prirodnih insekticida kakav je piretrin ili neki drugi. ...i vrtlari cijene običnu koprivu, upotrebljavajući njene listove kao sastojak u različitim sprejevima.. Za sve navedene recepte najbolje je upotrijebiti mlaku odstajalu vodu ili kišnicu. Za UMOR je jako dobra kopriva koja je dobra jer kad padne željezo javlja se umor i iscrpljenost i onda vrlo dobro može pomoći željezom bogata svježa kopriva… Pomoću nje lakše možemo preproditi takav pad željeza pa i proljetni umor. Nakon kure koprivama se brzo tjelesno osjećamo bolje vraćaju nam se energija i živost organizma a i tijelo nam se očisti od loših tvari te i koža i izgled budu ljepši.
Posluživanje
List se bere tokom čitave godine. Pokosimo ju ili s navučenim rukavicama list odstranimo s biljke i sušimo na prozračnom i suhom mjestu zaštićenu direktno od sunčevog svjetla( ja to radim na lođi u proljeće i jesenobićno u maju). Sjeme se skuplja u kolovozu i rujnu a korijen se kopa u rano proljeće ili kasnu jesen.) Kad se lišče opere dobro pa prosuši, onda ga usitnim a može se i samljeti..(Jedan dio lišča kad uberem balanširam usitnim štapnim mikserom zamrznem u kalupu od mafina i uvjek imam spremno zimi ili za krem juhu ili ga radim kao špinat ili neke slane rolade i sl.) (obično pokupim lišče u Lici ili mi kolegica nabere u Zagorju). Ali ispravno osušen list i korijen se može kupiti u svakoj biljnoj ljekarni. Od koprive se može raditi i čušpajz kao špinat ili loboda kao prilog uz krumpir (ono špinat pire jaja tako i s koprivom). s koprivm se mogu farbati i pisanice za Uskrs.
0 komentari:
Objavi komentar