Staro bosansko jelo koje se nekada pripremalo u zemljenom loncu sa puno ljubavi.Puno povrca iz vlastite baste na sporetu koji se lozi,a lonac lagano krcka vise sati pa ne mirise samo kuca nego i sokaci.Danas je tesko postici taj okus i miris. Elektricni sporeti-plasticno povrce-meso puno antibiotika...Moderna vremena-moderan bosanski lonac,a ko ima uslove za stari nacin pripreme,blago njemu...
Sastojci
- janjetina(najbolje od plecke)
- junetina(ód rebara)
- povrce sve koje imas,sto vise to bolje
- so-biber u zrnu-list lovora
- malo ljubavi i strpljenja
Priprema
U loncu(mora biti veci)u kojem ces da kuhas proprzi meso na ulju pa mu dodaj krupno sjecen luk.Kad se meso i luk malo proprze dodaji po redu krupnije isjeceno povrce. Prvo stavljaj tvrdje i cvrsce povrce,a onda ono mekse(krompir,mrkva,patlidjan,paprika,kupus itd.)bjeli luk(cesnjak)nemoj guliti do kraja.
Posoli,dodaj biber u zrnu i lovor pa sve prelij mlakom vodom.Poklopljeno stavi da se krcka 2-3-4h Lonac nema potrbe vise otvarati niti dosipati,ponekad samo malo protresi lonac.
0 komentari:
Objavi komentar