nedjelja, 17. travnja 2016.

Baklava

Baklava po receptu moje mame
Kad sam se udala, godinama za svaki Bajram mama mi je pravila baklavu jer se ja nisam usudila. Mama se naglo razboljela i završila u bolnici prije nekoliko godina i morala sam baklavu napraviti sama, naravno uz telefonske upute iz bolnice:)) Mama je na svu sreću dobro, ali ja i danas pravim baklavu sama. Neki kažu da je učenik nadmašio učitelja a ja ovo ovdje posvećujem svojoj dragoj mami i svima Vama baklavoljupcima:))))
Sastojci

  • 1kg kora za baklavu
  • Nadjev:
  • 1kg mljevenih oraha
  • 1 šaka krušnih mrvica
  • 2 šake šećera
  • malo ulja za mazanje kora

Preljev:

  • 250g maslaca
  • 3dcl ulja

Zaljev:

  • 2l vode
  • 2kg šećera
  • 1/2-1 limun (po želji)



Priprema
Pripremiti nadjev tako da izmješate orahe, šećer i krušne mrvice. Dublju tepsiju ( ja koristim tepsiju veličine 36×30) namažite s malo ulja i redajte kore 3-4 kom ( svaku mazati sa malo ulja). Po korama posuti nadjev u tanjem sloju. Ponavljati postupak dok ne potrošite sve kore i sav nadjev, tako da na vrhu ostanu 3-4 kore.

Baklavu odmah izrezati. Pripremiti preljev tako što se maslac otopi u ulju na laganoj vatriuz skidanje pjenice koja se pojavljuje na vrhu. Paziti da maslac ne zagori! Izrezanu baklavu preliti preljevom i staviti peći Peći u pećnici na cca 180°C otprilike 1-1, 5h (vrijeme ne mjerim nego stalno provjeravam kako je pečeno). Baklava je pečena kad dobije finu zlatnu boju i kad je protresete svaki komad se odvaja za sebe. Baklavu ohladiti i u međuvremenu napraviti zaljev tako što skuhate šećer i vodu u koju ste dodali na kolutiće izrezan limun. Zaljev se kuha dok ne postane gust kao sirup. To provjeravam tako što izvadim malo zaljeva na tanjurić da se ohladi i provjerim jeli dovoljno gust. Ne smije biti pregusto da se kasnije kad se ohladi ne “ušećeri”. Hladnu baklavu zaliti vrućim zaljevom i pritisnuti na kratko sa drugom tepsijom da se “složi”. Pokriti samo na kratko kako se gornji sloj kora ne bi potpario i smežurao. Kad se baklava ohladi navaliteee… dobar tek…

0 komentari:

Objavi komentar