ponedjeljak, 6. veljače 2017.

Korisni savjeti za trudnice


Predivan je osjećaj kada znaš da u sebi nosiš još jedno živo biće. Razmišljaš o tome kako će izgledati porod, tražiš ime za njega/nju, kupuješ slatke majčice i cipelice, drugim riječima jedva iščekuješ taj trenutak. Da, prekrasan osjećaj.

No, uz sve to, svakoga trenutka moraš biti pažljiva i u stanju alarmantnosti jer brineš se za još jedno živo biće.

Evo 7 postulata koje bi kao trudnica trebala znati:

1. Pušenje

Ne pušite, ne budite u blizini onih koji puše.

Pušenje povećava nivo ugljičnog monoksida u krvi što uzrokuje smanjenje kisika koji je neophodan za razvoj dijeteta. Nikotin putem krvi ulazi u posteljicu u kojoj se nalazi dijete te time smanjuje učinkovitost kisika.

2. Lijekovi

Problem kod uzimanja lijekova za vrijeme trudnoće je što oni ulaze u posteljicu te preko krvi u dijete te u njegov krvotok. To može uzrokovati probleme kod razvoja djeteta. Lijekovi također mogu utjecati na razvoj imunološkog sustava djeteta te stvarati neku vrstu ovisnosti organizma o lijekovima. Neki lijekovi mogu uzrokovati i grčenje maternice što može utjecati na krvotok djeteta te uzrokovati prerani odnosno prekasni porod.

3. Alkohol

Majke koje su konzumirale alkohol tokom trudnoće obično rode malu djecu često ispod svoje težine. Također alkohol u trudnoći može uzrokovati mentalne probleme u djeteta.


4. Stres

Dajte sve od sebe da izbjegnete stresne situacije. Zbog stresa možete imati problema sa spavanjem, glavobolje i bolove u leđima. Također može utjecati na ćud djeteta. Može uzrokovati i preuranjen porod.

5. Kemijski proizvodi

Budite oprezni sa kemijskim proizvodima koje koristite u kućanstvu, kao što su sredstva za čišćenje, boje ili pesticidi. Ukoliko ste često izloženi tim kemikalijama, vaše dijete je također izloženo njima i to preko vašeg krvotoka. To će negativno utjecati na dijete, kako za njegov fizički tako i za intelektualni razvoj.

6. Vruća kada

Znanstveno je dokazano da kupanje u prevrućoj vodi negativno utječe na razvoj djeteta u maternici. Preporuča se da trudnica ne ulazi u vodu ili prostoriju koja ima temperaturu veću od 39 º C. Mnoge vruće kupke imaju temperaturu vode od oko 40ºC. Potrebno je svega 10-20 minuta u vrućoj vodi da se temperatura tijela digne iznad 39ºC.

7. Životinjska kakica

Ni u kom slučaju za vrijeme trudnoće nemojte čistiti kakicu za svojim kućnim ljubimcima. Naime, životinjska stolica sadrži organizam koji se naziva Toxoplasma gondii i jako je opasna za dijete. Može uzrokovati pobačaj, rođenje mrtvog djeteta, sljepoću, gluhoću ili poremećaje u učenju.

Za svoju sigurnost i sigurnost svog djeteta budite jako pažljivi tijekom trudnoće.

0 komentari:

Objavi komentar