četvrtak, 9. veljače 2017.

JEDNOSTAVNE KROFNE IZ RERNE


Sastojci.
600gr namjenskog brasna za dizana tijesta
150gr secera
5 kom jaja
120ml mlijeka
150gr istopljenog maslaca


1 kocka svijeze germe-25gr
1 kom limuna-izribana korica
1 kom narandze-izribana korica
1 kom vanilin secer ili aroma vanilije
malo soli
marmelada za punjenje
secera u prahu

Priprema
1.U toplom mlijeku izmrvite kocku kvasca i dodajte kasiku secera,ostavite sa strane da zapjeni. Maslac istopite i malo prohladite. U vecu zdjelu dodajte brasno,secer,vanilin secer,izribanu koricu narandze i limuna,istopljen maslac. Mikserom sa nastavcima za tijesto,pocnite mjesiti dodavajuci jedno po jedno jaje i mlijeko.Na kraju dodajte mrvicu soli.

Ostavite tijesto da odmara na toplom i da naraste.
2.Zagrite rernu na 180°C. Dva pleha od rerne oblozite pek-papirom. Nadoslo tijesto pretresite na brasnom posutu radnu povrsinu i samo lagano rukom tijesto rasirite na 3-4 cm debljine.Kalupom vadite krofne i redajte na pleh,preostalo tijesto ponovo premjesite i ponovite postupak. Krofne ostavite na toplom pokrivene da odmaraju,pa ih pecite 15-20 min.dok ne dobiju finu boju.
3.Malo ohladene krofne punite po zelji i pospite secerom u prahu.Posluživanje Prvi put kako radim krofne u rerni i bas sam odusevljena,ocekivala sam da ce biti neke razlike al krajnji rezultat je mekane mirisne krofne kao tek przene;))al u puno zdravijoj verziji.. Ako vam se tijesto ucini previse mekano slobodno dodajte jos par kasika brasna(da ga mozete raditi a da se ne lijepi za ruke)

PAR SAVJETA :)
-sve namirnice neka su sobne tem.ako su vam jaja u frizideru i zaboravite ih izvaditi na par sati prije kao ja onda ih samo ubacite u zdjelu(cijela,bez da ih razbijete)i prelite ih vrucom vodom.Ostavite ih tako 15-20 min.pa ce se dovoljno ugrijati dok ne pripremite ostale sastojke.
-svakako preporucujem “kvalitetno”namjensko brasno za dizana tijesta,ko je u mogucnosti neka koristi Manitobu-vrsta “jakog”brasna sa vrlo visokim postotkom glutena koja se koristi bas za dizana tijesta.
-kalupom ili casom vadite sto deblje krofne(3-4 cm.idealno)nemojte tanko razvaljat tijesto..
-neka pokrivene odmaraju dok ne uduplaju volumen
-ostavite dovoljno prostora izmedu da se ne spoje dok se peku.
Slikovni rezultat za JEDNOSTAVNE KROFNE IZ RERNE
Slikovni rezultat za JEDNOSTAVNE KROFNE IZ RERNE

0 komentari:

Objavi komentar