ponedjeljak, 6. veljače 2017.

Čupavci: Recept za omiljene kocke s čokoladom i kokosom


Čupavci su kolač bez kojih ne prolazi niti jedan praznik ili proslava. U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom…

SASTOJCI ZA BISKVIT:
6 jaja
6 velikih kašika brašna (dupkom punih)
4 velike kašike šećera


1,5 dcl ulja
pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU:
30 dag tamne čokolade
4 dcl mlijeka
4 dcl slatkog vrhnja

DODATNI SASTOJCI:
kokos

PRIPREMA BISKVITA ZA ČUPAVCE

Pažljivo odvojite žutanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žutanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg, piše “Zadovoljna“. Mikserom povežite žutanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetlo žuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žutanjke i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žutanjaka koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.

Naizmjenično u žutanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg. Upalite pećnicu na 180 stepeni Celzijusa. Veliki pravokutni ili kockasti lim za pečenje dobro namažite maslacem ili uljem, zatim detaljno pospite hljebnim mrvicama i na kraju ulijte smjesu. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatno žutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE
Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

PRIPREMA ČUPAVACA
Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

SAVJET PLUS
Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka. Šta god vam padne na pamet ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.
Slikovni rezultat za Čupavci: Recept za omiljene kocke s čokoladom i kokosom
Slikovni rezultat za Čupavci: Recept za omiljene kocke s čokoladom i kokosom

0 komentari:

Objavi komentar