Jos jedan od kolaca koje sam pronasla svrljajuci na internetu. Svidjelo mi se da ima mak a ideja s vocem mi je zvucila jos bolja.Napravila sam neke male izmjene i mogu vam reci da smo odusevljeni ukusom ovog veoma osvjezavajuceg kolaca.Voce moze biti po zelji.
Sastojci
Kora:
- 100 g Mak,samljeveni
- 100 g Kokosa
- 100 g Mljevenog badema
- 100 g Secera
- 8 Bjelanjaka
- 4 Zumanjka
Fil:
- 4 Zumanjka
- 500 ml Mlijeka
- 1 Vanila puding Dolcela
- 2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
- 100 g Secera
- 250 g Putera,sobna temperatura
- 1 Limun,sok
Vocni fil:
- 250 g Borivnica ili voca po zelji
- 100 g Dzema od borovnice, ili voca koje budete koristili
- 2 kasike Secera
- 2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
- 1 Limun,Sok
- 2 kasicice Zelatine
Glazura:
- 100 g Bijele cokolade
- 200 ml Slatko vrhnje Dolcela
- 25 ml Soka od limuna
- 25 ml Vode
- 1 kasicica Zelatine
Premazati:
- 400 ml slatkog vrhnja za šlag a mozete i slag pjene
Priprema
1.U zdjelu staviti mak,kokos i mljeveni badem i izmjesati.
2.Posebno unutiti bjelanca sa secerom pa polako dodati jedno po jedno zumance.
3.Dodati mix maka,kokosa i badema i izmjesati.
4.Istresti smjesu u dvije tepsije oblozenim pek papirom.Ja sam koristila tepsije 33cm X 23cm X 5 cm (13x9x2 inch). Peci u zagrijanoj rerni od 170 C (350F) oko 15- 20 minuta zavisno od sporeta dok vam kore ne budu gotove. Ostaviti ih da se ohlade.
5.U meduvremenu, u serpicu staviti borovnice i secer. U drugu casu umjesati limun sa gustinom i istresti u voce. Kuhati oko 5-10 minuta da se voce ukuha pa dodati razmuceni zelatin.Promjesati i ostaviti da se ohladi.Kad se odladi dodati dzem i izmjesati.Ako vam je jos uvijek vodeno dodajte jos jednu ili dvije kasike dzema. A ako vam je u drugu ruku suho tj.nema bas soka onda dodajte malo vode da dobijete malo tecni sos ili koristite zamrznuto voce.
6.Isto tako pripremiti kremu.Umutiti zumanca sa 100 ml mlijeka,gustinom,pudingom i secerom. Staviti ostatak mlijeka da kuha.
7.U kljucalo mlijeko dodati smjesu i mjesati nekoliko minuta da dobijete ujednacenu smjesu bez grudvica.Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.
8.Umutiti kremasto puter i dodati ohladenu puding kremu.Nakraju dodati sok od limuna i ujednaciti s kremom.
9.Saviti jednu koru pa je premazati hladnim sosom od voca. Poravnati jednako po kori.
10.Istresti puding kremu preko i ponovo izravnati.
11.Staviti drugu koru preko kreme.
12.Istopiti cokoladu s vrhnjem tj.ugrijati vrhnje pa preliti preko cokolade i izmjesati da se sva istopi.U jednu zdjelicu rastopiti zelatin u vodi i soku od limuna.Dodati u istopljenu cokoladu i promjesati.Ostaviti da se cokolada ohladi nekoliko minuta.
13.Premazati cokoladom preko i ostaviti u frizider da se kolac skroz ohladi prije nego sto ga ukrasite sa slagom.
14.Posluziti uz kaficu.
15.p.s. Odlican za one koji su gluten free jer je bez brasna.
0 komentari:
Objavi komentar