ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Vocne Mak Kocke


Jos jedan od kolaca koje sam pronasla svrljajuci na internetu. Svidjelo mi se da ima mak a ideja s vocem mi je zvucila jos bolja.Napravila sam neke male izmjene i mogu vam reci da smo odusevljeni ukusom ovog veoma osvjezavajuceg kolaca.Voce moze biti po zelji.

Sastojci  
Kora:

  • 100 g Mak,samljeveni
  • 100 g Kokosa




  • 100 g Mljevenog badema
  • 100 g Secera
  • 8 Bjelanjaka
  • 4 Zumanjka


Fil:

  • 4 Zumanjka
  • 500 ml Mlijeka
  • 1 Vanila puding Dolcela
  • 2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
  • 100 g Secera
  • 250 g Putera,sobna temperatura
  • 1 Limun,sok


Vocni fil:

  • 250 g Borivnica ili voca po zelji
  • 100 g Dzema od borovnice, ili voca koje budete koristili
  • 2 kasike Secera
  • 2 kasike Gussnel Dolcela (gustin)
  • 1 Limun,Sok
  • 2 kasicice Zelatine


Glazura:

  • 100 g Bijele cokolade
  • 200 ml Slatko vrhnje Dolcela
  • 25 ml Soka od limuna
  • 25 ml Vode
  • 1 kasicica Zelatine


Premazati:

  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag a mozete i slag pjene


Priprema
1.U zdjelu staviti mak,kokos i mljeveni badem  i izmjesati.

2.Posebno unutiti bjelanca sa secerom pa polako dodati jedno po jedno zumance.



3.Dodati mix maka,kokosa i badema i izmjesati.

4.Istresti smjesu u dvije tepsije oblozenim pek papirom.Ja sam koristila tepsije 33cm X 23cm X 5 cm (13x9x2 inch). Peci u zagrijanoj rerni od 170 C (350F) oko 15- 20 minuta zavisno od sporeta dok vam kore ne budu gotove. Ostaviti ih da se ohlade.

5.U meduvremenu, u serpicu staviti borovnice i secer. U drugu casu umjesati limun sa gustinom i istresti u voce. Kuhati oko 5-10 minuta da se voce ukuha pa dodati razmuceni zelatin.Promjesati i ostaviti da se ohladi.Kad se odladi dodati dzem i izmjesati.Ako vam je jos uvijek vodeno dodajte jos jednu ili dvije kasike dzema. A ako vam je u drugu ruku suho tj.nema bas soka onda dodajte malo vode da dobijete malo tecni sos ili koristite zamrznuto voce.

6.Isto tako pripremiti kremu.Umutiti zumanca sa 100 ml mlijeka,gustinom,pudingom i secerom. Staviti ostatak mlijeka da kuha.

7.U kljucalo mlijeko dodati smjesu i mjesati nekoliko minuta da dobijete ujednacenu smjesu bez grudvica.Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.

8.Umutiti kremasto puter i dodati ohladenu puding kremu.Nakraju dodati sok od limuna i ujednaciti s kremom.

9.Saviti jednu koru pa je premazati hladnim sosom od voca. Poravnati jednako po kori.


10.Istresti puding kremu preko i ponovo izravnati.

11.Staviti drugu koru preko kreme.

12.Istopiti cokoladu s vrhnjem tj.ugrijati vrhnje pa preliti preko cokolade i izmjesati da se sva istopi.U jednu zdjelicu rastopiti zelatin u vodi i soku od limuna.Dodati u istopljenu cokoladu i promjesati.Ostaviti da se cokolada ohladi nekoliko minuta.

13.Premazati cokoladom preko i ostaviti u frizider da se kolac skroz ohladi prije nego sto ga ukrasite sa slagom.

14.Posluziti uz kaficu.


15.p.s. Odlican za one koji su gluten free jer je bez brasna.



0 komentari:

Objavi komentar