Recept je iz časopisa "Hrana i vino",sa sitnim izmjenama.Nije mi se svidio biskvit,pa sam radila po receptu koji često koristim u pečenju kolača i torti.
Sastojci
BISKVIT:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 200 g brašna+prašak za pecivo
- 1 žlica kakaa
KREMA 1.
- 400 g višanja(smrznute ili iz kompota)
- 40 g gustina
- 300 ml soka od višanja
- 100 g šećera
- 1 vrećica želatine u prahu
KREMA 2.
- 400 ml slatkog vrhnja
- 100 g mliječne čokolade
I JOŠ:
- naribana čokolada za ukrašavanje
Priprema
1.Prvo skuhati 1. kremu:odvojiti malo soka od višanja s kojim se razmuti gustin i šećer.Odvojiti i 5-6 žlica za natapanje biskvita.Preostali sok kuhati i kada zavri usipati gustin i kuhati 1-2 minute.
Dodati otkoštene višnje i promiješati,kuhati vrlo kratko.Prethodno odvojiti 20-tak cijelih višanja za ukrašavanje gotove torte. Staviti da se ohladi.
2.Priprema biskvita:cijela jaja ubaciti u posudu,dodati šećer i miksati.Dodavati ulje i mlijeko.Postepeno dodati brašno promiješano s kakaom i praškom za pecivo. Pripremiti okrugli kalup(26 cm)-staviti papir za pečenje ili ga pomastiti i pobrašniti.Uliti gotovu masu za biskvit i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Ohladiti pećeni biskvit.
3.Na tacnu staviti biskvit.Oštrim nožićem označiti krug po biskvitu-oko 2 cm od ruba.Zarezati,ali ne do kraja tj. ne do dna biskvita.Uzeti žličicu i vaditi malo po malo biskvit iz sredine.Dobije se pravilan otvor. Sada pripremiti želatinu-preliti ju s 4-5 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri.Nakon tog azagrijavati na najslabijem plamenu.Kada se želatina otopi(NE SMIJE ZAVRETI)usipati u kremu od višanja.Promiješati da se krema i želatina sjedine. Tortu premazati s par žlica soka od višanja i u dobiveni otvor usipati dobivenu kremu.Staviti u frižider na hlađenje.
4.Izrada 2. kreme:izmiksati šlag od slatkog vrhnja(ne prečvrsto). Dobivene mrvice biskvita usitniti i dodati 5-6 žlica izrađenog šlaga.Sve zajedno lagano promiješati žlicom(kuhačom).Mliječnu čokoladu naribati i dodati u masu. Izvaditi tortu iz frižidera i preko kreme od višanja premazati dobivenu kremu od slatkog vrhnja i biskvitnih mrvica. Ukrasiti ostatkom izrađenog šlaga i cijelim višnjama.Posipati naribanom čokoladom.
0 komentari:
Objavi komentar