ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Torta "Princ Eugen"

Torta
Recept je iz časopisa "Hrana i vino",sa sitnim izmjenama.Nije mi se svidio biskvit,pa sam radila po receptu koji često koristim u pečenju kolača i torti.

Sastojci
BISKVIT:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera




  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g brašna+prašak za pecivo
  • 1 žlica kakaa


KREMA 1.

  • 400 g višanja(smrznute ili iz kompota)
  • 40 g gustina
  • 300 ml soka od višanja
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica želatine u prahu


KREMA 2.

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 100 g mliječne čokolade


I JOŠ:

  • naribana čokolada za ukrašavanje


Priprema
1.Prvo skuhati 1. kremu:odvojiti malo soka od višanja s kojim se razmuti gustin i šećer.Odvojiti i 5-6 žlica za natapanje biskvita.Preostali sok kuhati i kada zavri usipati gustin i kuhati 1-2 minute.

Dodati otkoštene višnje i promiješati,kuhati vrlo kratko.Prethodno odvojiti 20-tak cijelih višanja za ukrašavanje gotove torte. Staviti da se ohladi.

2.Priprema biskvita:cijela jaja ubaciti u posudu,dodati šećer i miksati.Dodavati ulje i mlijeko.Postepeno dodati brašno promiješano s kakaom i praškom za pecivo. Pripremiti okrugli kalup(26 cm)-staviti papir za pečenje ili ga pomastiti i pobrašniti.Uliti gotovu masu za biskvit i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Ohladiti pećeni biskvit.

3.Na tacnu staviti biskvit.Oštrim nožićem označiti krug po biskvitu-oko 2 cm od ruba.Zarezati,ali ne do kraja tj. ne do dna biskvita.Uzeti žličicu i vaditi malo po malo biskvit iz sredine.Dobije se pravilan otvor. Sada pripremiti želatinu-preliti ju s 4-5 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri.Nakon tog azagrijavati na najslabijem plamenu.Kada se želatina otopi(NE SMIJE ZAVRETI)usipati u kremu od višanja.Promiješati da se krema i želatina sjedine. Tortu premazati s par žlica soka od višanja i u dobiveni otvor usipati dobivenu kremu.Staviti u frižider na hlađenje.

4.Izrada 2. kreme:izmiksati šlag od slatkog vrhnja(ne prečvrsto). Dobivene mrvice biskvita usitniti i dodati 5-6 žlica izrađenog šlaga.Sve zajedno lagano promiješati žlicom(kuhačom).Mliječnu čokoladu naribati i dodati u masu. Izvaditi tortu iz frižidera i preko kreme od višanja premazati dobivenu kremu od slatkog vrhnja i biskvitnih mrvica. Ukrasiti ostatkom izrađenog šlaga i cijelim višnjama.Posipati naribanom čokoladom.



0 komentari:

Objavi komentar