ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Burek - Pita kao iz pekare


Fantastican. Savet: Bitno je da za ovu kolicinu premaza za kore utrosite 250 gr kora i da kore podelite na 2x3kore ili 2 x4 kore ili 3 x 3 kore ( ovisno od debljine i velicine kora ), kore se premazuju blago sa cetkicom i redjaju jednu na drugu. Ako su kore previse tanke prva kora se nepremazuje i tada utrosite cetiri kore za jedan rolat.. Nadev rasporedite tako da nije blizu krajevima kora jer ce vam curiti. Ovu burek pitu mozete praviti i sa nadevom po zelji.Mozete praviti zasebne puzice ili umotati sve u krug. Uduplajte sastojke ako zelite istrositi 500 gr kora. Recept je od jedne iskusne starije gospodje.

Sastojci

  • 250 gr tankih kora za pitu
  • 90 gr brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 1 dl ulja




  • 1 dl jogurta
  • 1 dl kisele vode
  • 1 mala zlicica soli ( ravna )
  • 125 gr kiselo vrhnje
  • 200 gr feta sira
  • 1 jaje
  • ekstra ulje po potrebi


Priprema
1.Podelite kore na 3 ili 4 ( 4 kore ako su mnogo tanke. u ovom slucaju prvu koru nemojte premazivati).
2.Za premaz kora, pomesajte brasno, prasak za pecivo, 1 dl ulja, 1 dl jogurta i 1 dl kisele vode u glatku smesu.


3.Uzeti 3 kore i svaku premazati  smesom od jogurta i redjati jednu na drugu, a zatim na trecu koru rasporediti nadev od sira ( pomesajte izdrobljen sir sa kiselim vrhnjem i jajetom), uvijte u rolat a zatim u puz.Ponovite postupak. Ako su kore previse tanke, u ovom slucaju prvu koru nepremazujte.
4.Polako stavite umotan burek u dobro nauljeni pleh, oko njega stavite drugi rolat, pomocu preljeva od jogurta sastavite rolate. Premazite sa uljem i stavite peci u zagrejanoj pecnici na 200 stepeni dok neporumeni, priblizno 25 minuta. pecen buker premazati sa uljem ili mast
5.Savet: Uduplajte sastojke ako zelite iskoristiti 1/2 kg kora.

0 komentari:

Objavi komentar