ponedjeljak, 19. rujna 2016.

BELOCHKA

BELOCHKA
Istrazujuci rusku kuhinju privukao me je naziv  torte-Veverica :)Ovo je stvarno fina torta za sve prilike,mekana,izdasna i puna karamela ,cokolade,oraha i lesnika.


Sastojci
KORE

  • 8 jaja
  • 300 g secera




  • 300 g brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 250 g sitno seckanih pecenih lesnika
  • 50 g sitno seckanih oraha


FIL

  • 1 konzerva dulce de leche(370 g)
  • 450 g maslaca(margarina)
  • 1 solja(250 ml) slatke pavlake(vrhnje za slag)
  • 230 g cokolade za kuvanje


SIRUP

  • 1 solja vode
  • 1/2 solje secera
  • 2 vanila secera(1 kasika vanila extrakt)


Priprema
1.Rernu zagrejte na 350F(180 C).Podmazite  dva okrugla kalupa za tortu od 23 cm(9 inch).Umutite jaja 2-3 min,dodajte lagano secer i mutite jos 4-5 min da jaja budu penasta.Odlozite mixer pa spatulom lagano postepeno umesajte brasno i prasak za pecivo.Dodajte lesnike i orahe,sve vrlo pazljivo da vam testo ne "spadne".

2.Podelite smesu na dva dela i raspredite u kalupe.

Pecite kore dok ne dobiju zlatno zutu boju.(olo 25-30 min)Kad su gotove dobro ih ohladite i svaku presecite na pola.

3.Sirup za prelivanje kora-vodu,secer i vanila secer pustite da provri pa ostavite da se hladi

4.FIL-Istopite cokladu,ostavite da se hladi.Umutite slag od slatke pavlake.u posebnoj posudi penasto umutite maslac,pa postepeno dodajte dulce de leche(karamel)Dodajte zatim slag pa cokoladu dok se sve lepo ne umuti i sjedini,Odlozite umuceni fil u frizider.

5.Svaku koru poprskajte sirupom(2-3 kasike)zatim filujte svaku koru sa po nekoliko kasika fila.sa filom koji vam ostane premazite celu tortu.Kad se malo ohladi mozete je ukrasiti sa cokoladnom glazurom ili je samo pospite seckanim orasima i lesnicima.

6.*recept je preuzet sa grabandgorecipes.com-russian home cooking

Posluživanje
Tortu sluzite dobro ohladjenu.prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar