subota, 16. travnja 2016.

Coko-malina torta...



Sastojci:

  • 1 salica 250 ml.
COKOLADNI BISKVIT:
  • 2.5 salice brasna
  • 1 salica kakao
  • 1 zlica praska za pecivo
  • malo soli




PUTER KREMA:
  • 170gr. cokolade za kuhanje(u mikrovalnoj za otopiti)
  • 226 gr. putera
  • 100gr.(2/3C) smedeg secera
  • 70gr.(2/3C) secera u prahu
  • 4 jaja
  • 2 zlicice vanilla extrakt
  • 120gr.(1/2C) dzema od malina(ili po zelji-bez sjemenki)
  • 2 salice mlijeka
FILL:
  • 2 X 1/3 salice slatkog vrhnja
  • 2x 1/4 salice dzema od malina(ili po zelji-bez sjemenki)
  • 340gr. cokolade za kuhanje
  • 4 zlice omeksalog putera
  • 1/2 salice dzema od malina(ili drugi) za premazati drugu koru
GLAZURA:
  • 170gr.(1C) cokolade za kuhanje(chocolate chip)
  • 1 salica slatkog vrhnja
Priprema:
Ostavite puter na sobnoj temperaturi da omeksa.
Takoder izvadite jaja i mlijeko da vam bude na sobnoj temperaturi.
CAKE:
U malu zdjelicu stavite cokoladu za kuhanje i stavite u mikrovalnoj oko 1 i 30sec. da se topi vadeci zdjelu svakih 30sec pa izmijesajte dok se skroz ne otopi.Mozete i u serpici.Otopljenu cokoladu ostavite sa strane.
Prosijte brasno,kakao i prasak za pecivo.U to dodajte malo soli i izmijesajte sa muckalicom.U omeksali puter dodajte secer i smedi secer i miksajte.U to dodavajte jedno po jedno jaje,vanillu extrakt,pola salice dzema i mlaku otopljenu cokoladu.
Zatim u smjesu putera polako dodavajte malo brasna pa zatim malo mlijeka.Tako radite dok ne potrosite svo brasno i mlijeko.
Miksajte sve dobro sa mikserom ili rucno da se smjesa sjedini.
Obavezno pecite na dva puta ili ako imate dva pleha za torte iste velicine.
Dobro pospricajte ili premazite pleh za tortu i istresite pola smjese i stavite da se pece na 180C oko 35-40min.Pazite da vam ne izgori a mozete provjeriti i sa cackalicom.
Biskvite izvadite iz pleha i stavite na zicu da se potpuno ohlade.



COKOLADNI FILL:
Cokoladu isjecite na manje komadice i stavite u zdjelu.
U manju serpicu stavite slatko vrhnje i dzem od malina i izmjesajte dobro sa muckalicom.Stavite na pec i ugrijavajte smjesu dok smjesa ne pocne da dobija mjehurice sa strane(ne da prokuha).
Vrucu smjesu slatkog vrhnja i malina istresite preko cokolade i ostavite da odstoji 1 min.
Poslije jedne minute izmjesajte smjesu,dodajte omeksali puter i i ponovo promijesajte,pokrijte sa prozirnom folijom i ostavite u fridz oko sat vremena da se stvrdne.Smjesa treba da bude kao namaz od kikirikija.
Smjesu izvadite iz fridz i izmiksajte sa mikserom.
SLAGANJE TORTE:
Hladne biskvite isjecite na pola.
Na prvu koru stavite pola cokoladne kreme i razmazite.Preklopite sa drugom korom.
Drugu koru premazite sa dzemom od malina.  Preko dzema od malina stavite trecu koru. Na trecu koru premazite ostatak filla. Preklopite sa cetvrtom korom.
COKOLADNA GLAZURA:
Cokoladu isjecite na sitno i stavite u manju zdjelu.
U manju serpicu stavite slatko vrhnje i stavite na pec da kuha i da se stvore mjehurici sa strane(ne da prokuha).Vruce slatko vrhnje istresite preko cokolade i ostavite da odstoji 1min.Nakon jedne minute izmjesajte da smjesa postane glatka i sjajna.Ostavite sa strane da se malo zgusne i da se prohladi.
Cokoladu polako  istresajte  preko torte i razmazujte krajeve i okolo.
Ukrasite po zelji...Tortu izvadite 1-2 sata iz fridz prije posluzivanja...
Posluživanje:
Recept je sa neta s tim sto sam ja dodala dupli filling a kod nje je 1 i 3 kora premazan sa dzemom a vi po zelji.Ako budete pravili kao sa neta smanjite kolicinu filla.Meni je ovako bolje...Takoder dzem mozete dodavati po zelji s tim da je bez sjemenki unutri.Pleh je 26cm....Torta je fantasticna i najvaznije nije preslatka a vi ako bas volite slatko dodajte secera po zelji..I najvaznije po mogucnosti da koristite kvalitetnu cokoladu za kuhanje...Ja sam koristila chocolate chip cokoladu...




0 komentari:

Objavi komentar