Bakewell Tart je oko 150 godina stara Engleska poslastica. Slicno je poznatom Engleskom Bakewell Pudding-u, glavna razlika je u vrsti tijesta i u nadjevu iako u danasnje vrijeme nema vise velikih razlika u nadjevu izmedu ova dva deserta. Vrlo jednostavno za pripremiti.
Sastojci
- 1 Gotovo prhko tijesto dobre kvalitete
- 1/4 salice Listici badema
- 1 zlica secer u prahu (opcionalno)
- 1/2 salice marmelada od malina ili jagoda
Za nadjev
- 125g bademi
- 125g secer u prahu
- 125g maslac
- 30g brasno
- 3 jaja
- 1 zumanjak
- 1 bjelanjak
- 1 limun - naribana korica
- na vrh zlicice sol
- 1 zlicica vanilija ekstrakt
- 1 zlicica ekstrakt badema
Priprema
Tavu premazati sa maslacem ( mozete koristiti i masni papir za pecenje). Izrezati tijesto prema obliku i velicini tave za pitu. prebaciti pazljivo u tavu i oblikovati, pritisnuti sa prstima da ne bude zraka ispod tijesta. Odrezati visak tijesta. izbosti malo sa viljuskom i staviti peci oko 5 minuta na 180 C. Izvaditi i malo ohladiti. Tijesto premazati sa bjelanjkom kojeg ste malo umutili. Zatim dodati marmeladu i fino izravnati.
Nadjev: Cijele bademe ili polovice kako vec kupite stavite na tavu i pecite na suho (bez dodatka ulja) oko 5 minuta da malo pozute i puste aromu. Promijesati svako toliko. Pazite nesmiju jako potamniti. Kad su gotovi staviti ih u mikser i izmiksati na fino. Omeksani maslac umutiti sa secerom dok ne postane kremasto. Jaja posebno umutiti sa soli i polako uz mijesanje s mikserom dodavati u smjesu sa maslacem. Zatim umijesati fino mljevene bademe, brasno, vanilija i badem ekstrakt i naribanu limunovu koricu i izmjesati elektricnom mjesalicom na najsporije. prebaciti smjesu na tijesto i sa spatulom poravnati. Staviti peci na 180 C 25-30 minuta zavisno od pecnice. Zadnjih 5 minuta izvaditi, dodati listice badema i posuti sa malo secera i vratiti u pecnicu na 5 minuta da se secer karamelizira. Gotovu pitu mozete jos posuti sa secerom u prahu.
0 komentari:
Objavi komentar